Къщата на Йовков се разпада, общината търси решение
Къщата на Йовков се разпада, общината търси решение / netinfo
Къщата-музей на Йордан Йовков в Добрич в момента представлява руина и едва се крепи, видя репортер на Дарик. Сградата, която е била родна къща на съпругата на писателя Деспина, е порутена, няма врати и прозорци, мазилката е изкорубена, а дограмата - избита. Помещенията до скоро бяха свърталище на наркомани и клошари. Потресаващата гледка се допълва от засипания с боклуци двор, около който няма ограда.

Сградата е строена по време на османското робство. На 15 декември 1918 година, в т.н. "Голяма стая" се венчават Йордан Йовков и Деспина Колева. Там големият добруджански разказвач започва работа по първата си следвоенна творба - повестта "Жетварят".

В "Голямата стая" бе създадена постоянна музейна експозиция през 1968 година, припомниха от кметството. През 1975-та къщата е реставрирана изцяло, а на следващата година домът на семейство Йовкови е обявен за исторически паметник на културата и е включен в стоте национални туристически обекти.

През 1980 година бе построен Дом-паметник Йордан Йовков. Експонатите бяха преместени там, а къщата-музей остана като фондохранилище на отдел "Етнография" към Историческия музей в Добрич.

През 2001-ва година, заради зачестилите кражби и посегателства, предметите и документите бяха изнесени от вековната къща и сложени в нови хранилища. Решението за това бе взето от Общинския съвет.

Общината реши да отдаде под наем пристроените сгради, които също имат статут на паметник на културата, за да запази и същинската къща. Кандидат се появи миналата година. Сключен бе договор между кметството и Сдружението с обществено полезна дейност "Бялата лястовица", припомнят още от преслужбата на кметството. Наемателят се задължил да ремонтира и стопанисва сградата и двора.

На 15 май обаче сдружението депозирало молба за прекратяване на договора по взаимно съгласие. Предстои да се обсъдят други възможности за стопанисване на сградата със задължително условие запазване предмета на дейност.