Купуват нов микробус за “Автобусен транспорт”
Купуват нов микробус за “Автобусен транспорт” / Дарик Добрич

Съветниците на Добрич дадоха разрешение на дружеството "Автобусен транспорт" да закупи нов микробус. Той ще замени катастрофиралия на 4 декември м.г. "Пежо Боксер", който бе блъснат от лек автомобил по бул."3 март" и е обявен за технически негоден. Зам.-кметът Надежда Петкова обясни, че е образувано досъдебно производство и причините за инцидента, както и размера на щетите се изясняват, но за да не се наруши обслужването на линията се налага купуването на нов микробус, защото сега тя се изпълнява от голям автобус с висок разход на гориво.

Oбщинското дружество „Автобусен транспорт" ЕООД изпълнява четири линии от транспортна схема на Добрич - № 111, 124, 201 и 233. През 2010 г. и 2012 г. са закупени шест нови автобуса, но те не са напълно достатъчни за покриването на тези линии, пише в мотивите за покупката.

Новият микробус ще струва до 62 000 лева без ДДС. Той ще бъде до 12+10 места, на дизелово гориво и стандарт за емисии ЕВРО 6. Месечният лизинг ще бъде до 1 100 лева с ДДС и дружеството е в състояние да осигури средствата за първоначалната вноска, а впоследствие икономиите от гориво ще помогнат за покриването на месечните вноски, уверява управителят.

Съветници от БСП изказаха становища, че предложението не е придружено от икономическа обосновка, на което Петкова отговори, че е имало възможност при предварителните обсъждания на комисии да се задават въпроси. Докладната бе приета с 25 гласа "за", 2 "против" и 5 "въздържал се".