Културни акценти
Културни акценти / Дарик Добрич

Премиера на спектакъла „Убий досадника" от Франсис Вебер на ТПЦ "Йордан Йовков" ще се състои от 19.00 часа в драматичния театър. Постановката е на Цветан Даскалов. Участват актьорите Димитър Енчев, Красимир Демиров, Пламен Маринов, Татяна Христова, Владимир Трендафилов, Мирослав Петров. Втората премиера на спектакъла е на 28 май.

"Убий досадника" е драматизация по комедията "Досадникът" от популярния френски драматург и сценарист Франсис Вебер, роден през 1937 г. близо до Париж. Тя е играна само веднъж досега в България - в Сатиричния театър в столицата. Първоначално сюжетът е създаден (1973) за френското кино, във филма играят Нино Вентура и Жак Бреел, разказа за Дарик режисьорът Цветан Даскалов. Холивуд също е интерпретирал историята - във филма "Бъди Бъди" с Джак Лемън и Лотар Матау.
В спектакъла за първи път на родна сцена ще се качи 25-годишният актьор Димитър Енчев.

Премиера на поетичната книга „Тук е България" на Веселина Атанасова ще се състои от 17.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе". Илюстрациите са дело на Гинка Димова.

Изложба на детски рисунки от ателие „Нарисувай света около нас" на деца от школата по изящни изкуства в СОУ"Св.Климент Охридски" ще бъде открита в 17.00 часа в библиотека „Дора Габе". Проявата е в рамките на Националната библиотечна седмица.