Кукленият театър с шест премиери до края на годината
Кукленият театър с шест премиери до края на годината / Дарик Добрич - архив

300 представления и 28 000 души публика през 2014 г. отчита Държавен куклен театър „Дора Габе” в Добрич. „Тази година се надяваме на още по-добри резултати” – заяви пред Дарик директорът на театъра Петър Петков и съобщи, че от началото на годината до момента трупата е изиграла около 130 представления.

На 27 май предстои четвъртата поредна премиера за театъра от началото на годината. След  „Малката  баба  Яга“, „Бабомартенска приказка“ и „Къде отиваш, конче?“, поредното заглавие в културния афиш на трупата е „Пеещото дърво“, по едноименната приказка на Лангескьолд Хофман. Драматизацията е на проф. Славчо  Маленов. Режисьор на постановката е Даниела  Христова. Сценографията и  куклите са поверени на Христина  Недева, а музиката - на Владимир  Джамбазов. С изработката на куклите е  ангажирана Елисавета Качулева.

До края на годината са планирани още две премиери – на коледно представление и на „Приказка за Стоедин” от Никола Русев. „Това ще бъде най-амбициозният ни проект за тази година” – подчерта Петър Петков. Режисьор на постановката ще е Красимир Ранков. До момента заглавието не е правено за куклен театър. „Това е голямо предизвикателство за нас, самият роман е много интересен - неоткрито българско богатство, което е страшно приказно, притчово, романтично и фентъзи. Никола Русев е един от много добрите български автори, който незаслужено е непознат за широката публика” – коментира директорът на добричкия куклен театър. Премиерата е планирана за 2 октомври.