/ Дарик Добрич
Премиерата на "Синият таралеж" е на 2 март
На премиера  на първата за годината нова пиеса кани кукленият театър в Добрич. Спектакълът „Синият таралеж” ще бъде представен на 2 март, от 18.00 часа на сцената на ДКТ „Дора Габе”.

Текстът е писан преди около 40 години от Алесандру Попеску - един от класиците на румънското куклено изкуство.  Преводът е на Руска Цекова. Режисурата едело на Веселин Анев, с когото добричките куклени театрали имат дългогодишно партньорство. Сценографията е на Адриана Анева, а музиката – на Владимир Джамбазов. В ролите се превъплъщават Ренета Николова, Мира Демирева и Иван Иванов.

„Работата по този спектакъл бе за мен творчески интересна задача. Смятам, че се получи един  много пластичен, нестандартен спектакъл, направен с много любов и професионализъм.
 

Режисьорът на спектакъла "Синият таралеж" Веселин Анев / в ляво/ и директорът на ДКТ "Дора Габе" - Петър Петков
Дарик Добрич


Вътре присъства темата за различния между нас, за приятелството, идеята за това да си останем такива каквито сме, а не да се нагаждаме, за да ни харесват.

Това, което си поставихме като задача е да не звучим дидактично.

Ако лекарят дава хапче на детето, което горчи и му казва – „Изяж го, за да се излекуваш”, то ние нашето хапче го даваме на детето с лъжичка с мед и то не разбира, че е поело хапче. Това е целта на нашата работа”, коментира режисьорът Веселин Анев.

В края на март Кукленият театър ще стартира работа по спектакъла „Пинокио” с режисьор Леонард Капон. Специалната изработка на куклата Пинокио е поверена на Веселин Анев, който е сред най-добрите специалисти в България по изработка  на сложни кукли от дърво.

В средата на април се очаква премиерата на „Пинокио”, след което през май ще бъде подготвен нов образователен спектакъл под режисурата на Панайот Цанев.

В края на лятото ще стартира работата по спектакъла „Таласъмът торбалан” с режисьор Даниела Христова. В тазгодишния репертоар ще влязат и няколко от старите заглавия от афиша на театъра, информира още директорът на трупата Петър Петков.