"Забързана приказка" е най-новата премиера в афиша на Куклен театър "Дора Габе" в Добрич
"Забързана приказка" е най-новата премиера в афиша на Куклен театър "Дора Габе" в Добрич / ДКТ "Дора Габе" - Добрич
"Забързана приказка" е най-новото заглавие в афиша на театъра
Втора за сезона премиера ще се състои на сцената на Куклен театър „Дора Габе” в Добрич. Спектакълът „Забързана приказка” ще бъде представен на 6 октомври от 18.00 часа. Автор на текста и режисьор на пиесата е Ева Кьосовска. Сценографията е на Виржиния Петкова, а музиката е дело на Пламен Мирчев – Мирона. Актьорският екип е в състав Румен Куртев, Мила Боянова и Иван Иванов, за когото участието в спектакъла е първа професионална изява на театралната сцена.

Пиесата се поставя за пръв път на куклена сцена, а идеята за нея е провокирана от живота на самата авторка, сподели тя преди премиерата. „Доволна съм от резултата, който се получи. Темата за времето и за бързането е позната в нашия театрален свят. От цялото това бързане на възрастните, от преследването на срокове и задачи, не ни остава време да бъдем щастливи.  Посланието към зрителите е,че децата могат да променят света и възрастните към по-добро като ги учат да играят и да се забавляват” – заяви Ева Кьосовска.

Своите впечатления за спектакъла сподели и сценографът Виржиния Петкова, според която актьорите се справят много добре с тъй наречения „театър на маса”. „Избраната тема е много близка до всеки от нас. Давам си сметка, че родителите бързайки ограбват както децата си, така и себе си и всъщност се лишават от най-сладките моменти на комуникация със собственото си дете, пропускат времето, в което то расте и така неусетно то пораства и отлита и започва да бърза и то много и чак тогава в съзнанието на хората започва да се връща лентата и да си спомнят пропуснатото. В този смисъл в един по-дълбок втори план представлението съдържа  едно намигване към родителите –  не бързайте, порадвайте се на мига, на деня, на себе си и на децата си, за да се чувствате по-добре и по-щастливи в този хубав, слънчев свят” – сподели  Петкова.

Представянето  на „Забързана приказка” ще бъде последната премиера на Куклен театър „Дора Габе” за тази година, подчерта директорът на театъра Петър Петков. Той информира още, че само за октомври месец  трупата има заявени 45 представления. Догодина  на куклената сцена ще оживеят отново познати на публиката заглавия като „Тримата братя и златната ябълка”, „Лека нощ, съкровище” и „Аладин”.