Крушари иска да прави детски здравен кабинет
Крушари иска да прави детски здравен кабинет / netinfo

Община Крушари ще кандидатства по Проекта за социално включване на деца и родители от уязвими етнически групи, съобщи директорът на дирекция "Регионално развитие и хуманитарни дейности" Димитрина Желева. Основните дейности са насочени към деца на възраст до 7 години и техните родители.

Проектното предложение на община Крушари е на стойност около 400 хил. лева. От тях около 150 хиляди са предвидени за ремонт и оборудване на здравен кабинет за профилактика и превенция на детските заболявания, а останалите 250 хиляди лева ще се използват за реализация на предвидените по проекта дейности.

Здравният кабинет ще се помещава в сега съществуваща общинска сграда в двора на бившата поликлиника в Крушари. Предвижда се той да бъде ремонтиран и оборудван за 9 месеца. Проектът ще продължи още 15 месеца и за това време ще се реализират дейности, които до този момент не са предлагани в община Крушари.

Освен създаването на здравен кабинет за профилактика на детските заболявания проектът предвижда групови занимания за всички деца от детските градини, както и лятно училище за децата от предучилищна възраст, които не посещават детски градини. Идеята е така те да получат подготовка преди постъпването им в първи клас.

В рамките на проекта ще се организират консултативни приемни за бъдещи родители в рискова възраст - между 14 и 16 години, а също консултации за родители на деца със здравословни проблеми.

Ще бъдат сформирани два мобилни екипа, които ще обхождат населените места в общината, в които има деца, живеещи в рискова среда. За тази цел ще се купят два микробуса, които ще се използват и за превоз на деца от близките села до детската градина в Крушари.

Разчетите показват, че близо 300 деца ще ползват услугите по този проект, подчерта Желева. За осъществяването му ще бъдат наети педиатри, социални работници, медиатори от ромската общност, психолози, социални педагози. Дали проектът е получил одобрение ще стане ясно в края на февруари.

Крушари е една от общините, поканени от Министерството на социалната политика да кандидатства по проекта за социално включване, който се финансира със заем от Световната банка. Проектът ще обхване всички областни градове, а по-малките общини ще се състезават помежду си със своите проекти.

Крушари е поставена  в условията на конкурентен подбор заедно с общини Добричка и Генерал Тошево, поясни Димитрина Желева.