Кризата води повече пациенти в Центъра за психично здраве
Кризата води повече пациенти в Центъра за психично здраве / Дарик Добрич
Кризата води повече пациенти в Центъра за психично здраве
50973
Кризата води повече пациенти в Центъра за психично здраве
  • Кризата води повече пациенти в Центъра за психично здраве

Нараснало е търсенето на услугите на Центъра за психично здраве "Д-р Петър Станчев" от края на 2010 година насам, съобщи неговият управител д-р Маргарита Новоселска. По-голям брой преминали пациенти е регистриран през миналата година - 1 275 души, в сравнение с 2009 и 2010-а, когато са преминавали по около 1 070.

"Почти винаги отделенията са препълнени, има и чакащи", каза управителят. Острите психични разстройства се лекуват в две отделения - мъжко за 25 души и женско - за 20. Заради повечето случаи се е наложило увеличаване на капацитета на мъжкото и граничното отделение за депресивни заболявания, което е за 25 пациенти, информира още тя.

Увеличение показва и националната статистика на случаите на опит за самоубийство, според д-р Новоселска. Тя отдава повечето случаи на хронични психични разстройства на социално-икономическите фактори, на липсата на близки, които да се погрижат за човека с влошено здраве и на ненавременното лечение. Най-често хората с разклатена психика посягат към алкохола и лекарства като "ксанакс" и "транксен", които са опасни, водят до пристрастяване и трябва да са много добре дозирани, коментира специалистът. Тя припомни, че е направен опит за сформиране на клуб на анонимните алкохолици в Добрич, но той не е заработил. Сега никъде не се предлага помощ за хората с този проблем. Освен това все още се наблюдава тенденциозно отношение в обществото към хората с психични заболявания, категорична е тя.

Много добре се отразява на излекуваните пациенти посещението на арт и трудотерапия, каза още Новоселска. Към Центъра за психично здраве в Добрич работи Център за възрастни хора с психични увреждания с 30 места, където се прилагат тези методи, като посетителите се водят и на културни прояви в града, обучават се на контакт с институции и на друг полезен опит, за да се справят в обществото.

Очаква се до месец-два да заработи сайт на институцията, който е в момент на изработка. Там освен информация за здравното заведение, за лечението и превенцията на заболяванията, ще се открие и гореща линия за безплатни консултации, съобщи още д-р Новоселска.

Тя припомни, че на 6 март 2012-а се навършиха 85 години от рождението на патрона на Центъра за психично здраве - д-р Петър Станчев, чиято заслуга е развитието на диспансерна мрежа, създаването на стационара през 1978 г. и на държавната психиатрична болница и полагането на основите на добрите грижи за болните в област Добрич.

Чуйте повече за психичните заболявания в Добричко и за работата на Център "Д-р Петър Станчев" - в аудиото.