Кристалина Георгиева: Добрич има много добра репутация в Европа
Кристалина Георгиева: Добрич има много добра репутация в Европа / Дарик Добрич
Кристалина Георгиева: Добрич има много добра репутация в Европа
79700
Кристалина Георгиева: Добрич има много добра репутация в Европа
  • Кристалина Георгиева: Добрич има много добра репутация в Европа

Добрич не само е постигнал успех с парите от предишния програмен период, но си е създал много добра репутация за финансиране в бъдеще с европейски средства. Това заяви при визитата си в града еврокомисарят и зам.-председател с ресор финанси в Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя посети регионалното депо за твърди отпадъци край село Стожер - един от последните завършени проекти с еврофинансиране в областта. Заедно с министъра на околната среда Ивелина Василева и кмета на Добрич Детелина Николова, Георгиева разгледа една от клетките и оцени високо работата на местната администрация.

"Има 32 милиарда лева за усвояване в следващите 7 години в България", каза Георгиева, "и ви пожелавам вашият дял да бъде по-голям в новия период от предишния". Еврокомисарят отбеляза още, че от сърце се радва, че за шест месеца правителството е успяло да промени отношението към страната ни в Европа. "Имахме година и половина труден период, в който спряха еврофондовете, които са ценен източник на финансов ресурс", отбеляза тя. "Ние си върнахме доверието и сега по стария период ще довършим проектите, а по новия също тръгват програмите - 10 милиарда вече са отприщени към България. Чакаме до юни да се отвори "Околна среда"", заяви Георгиева.

Министър Ивелина Василева съобщи, че проектът за воден цикъл на Добрич ще бъде сред първите - т.нар. "ранни проекти" по новата европейска програма за околната среда. За това е постигната договореност с екипа на Генерална дирекция "Регионална политика".

Кристалина Георгиева добави, че подкрепя кмета Детелина Николова, която работи добре с европари. В отговор Николова заяви, че й трябват още 2 години, за да достигне града вида, за който се полагат усилия, въпреки че много често хората са недоволни, защото считат, че нещата се случват бавно.

Кристалина Георгиева: Добрич има много добра репутация в Европа
netinfo