Крепостта Залдапа вече е обект от национално значение
Крепостта Залдапа вече е обект от национално значение / Дарик Добрич
Крепостта Залдапа вече е обект от национално значение
84253
Крепостта Залдапа вече е обект от национално значение
  • Крепостта Залдапа вече е обект от национално значение

Античната крепост Залдапа край село Абрит в община Крушари вече има статут на обект от национално значение, съобщи зам.-кметът на общината Желка Великова. С решение на Министерството на културата крепостта е обявена за групова археологическа недвижима културна ценност с национално значение.

Процедурата за получаване на този статут е започнала още в края на 2014 г., когато са изпратени първите писма до Министерството на културата и до Националния институт за недвижимото културно наследство, коментира пред Дарик директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. През февруари миналата година комисия е огледала на място обекта, след което е излязла с протокол, че тази крепост трябва да бъде причислена към недвижимите културни паметници от национално значение. Решението, с което е обявен новият статут е от декември миналата година. На територията на Добричка област има само още два археологически обекта с такъв статут - Калиакра и Дуранкулак, отбеляза Костадин Костадинов.

По-високият статут на крепостта ще даде възможност за нея да се търси финансиране по повече програми, коментира Костадинов. Той подчерта обаче, че крепостта все още няма издаден акт за държавна собственост, не е ясно кой ще я стопанисва и съответно ще кандидатства с проекти. Възможно е това да бъде държавата в лицето на Областна управа или на Министерството на културата, а също община Крушари да бъде ползвател с решение на Министерски съвет, обясни Костадинов.

Напомнят на министъра на културата, че Залдапа няма акт за собственост

Проучването на Залдапа започна през 2014 година. Дотогава най-големият римски и ранновизантийски град във вътрешността на Добруджа и Североизточна България не е бил разкопаван. Изследването на крепостта ще продължи и това лято, увери директорът на музея. Планира се разкопките да започнат през втората половина на юни и да продължат около три месеца.

Крепостта Залдапа вече е обект от национално значение
netinfo

Археологическите експедиции се осъществяват с финансовата подкрепа на община Крушари, Министерството на културата и спонсори. През 2014 година от културното ведомство осигуриха 40 000 лева, през 2015-та – 8000, надяваме се сега с новия статут да получим 50 000 лева - пълната сума, за която кандидатстваме, каза директорът на музея. Община Крушари за трета поредна година ще отпусне 10 000 лева.

„Залдапа е многообещаваща крепост с резултати, които мисля, че ще продължават да изненадват и да радват всички хора, които са изкушени от историята на България и нашето културно-историческо наследство”, заяви Костадинов.

Разкриха епископска базилика и ценни артефакти в крепостта Залдапа

След началото на разкопките археолозите откриха там раннохристиянска епископска базилика, каквато не е разкопавана в България от 30 десетилетия, фрагмент от колона от червен мрамор с бели ивици, плоча с гръцки надпис, много мраморни детайли, четири мраморни скулптури на гълъби, кръстове, култови предмети, 2 търговски пломби, керамика и др.

Крепостта Залдапа вече е обект от национално значение
netinfo

Разкриха криптата на Залдапа, ще търсят мощи на светци-мъченици

Крепостта Залдапа, което означава „жълта вода”, е свързана с интересни събития в ранната византийска история от 5, 6 и началото на 7 век. Крепостта е разположена върху площ от 25 хектара, а общата градска агломерация е над 40 ха.
Залдапа се свързва с бунта на император Виталиан от началото на 6 век, градът е отбелязан в писмените извори и като епископска резиденция във втората половина на 6 век.


Разговора с Костадин Костадинов можете да чуете в прикачения файл.

Крепостта Залдапа вече е обект от национално значение
netinfo