Красиви, но и здрави през лятото
Красиви, но и здрави през лятото / снимки: zdraveikrasota.com
Красиви, но и здрави през лятото
21041
Красиви, но и здрави през лятото
  • Красиви, но и здрави през лятото

Можем ли да станем по-красиви за лятото и как да се чувстваме по-добре. С тези въпроси се обърнах към майстор-козметика Даниела Спасова. Тя е световно признат авторитет по Wellness и SPA. Защитила е престижното европейско звание "Gold Master" и е единствената българка с международен диплом "Platinium" на Международната ассоциация на козметиците INFA за лицензиран европейски преподавател по козметика.
Даниела Спасова и нейната колега - майстор-козметикът Елза Калоянова, представяща най-съвременни мануални терапии, проведоха неотдавна обучение в Международния колеж на 20 представители на няколко балкански държави - председатели или представители на браншови организации на козметиците на Сърбия, Молдова, Албания, Черна гора.


Какво приложение намира Вашата работа в България и конкретно в Добруджа за летния сезон?

Регионът (Североизточна България - б.р.) е туристически, а една от новите услуги, които в момента в световен мащаб се развиват динамично, това е Wellness и SPA. В България се предлагат такива услуги, защото има инвестиране в тази посока, но всъщност хората, които работят тази услуга не са обучени да правят специфичността й, защото кинезитерапията, рехабилитацията и балнеологията са медицински насочени науки, докато Wellness и SPA е нова категория наука, за която трябва наистина специфично обучение. Това, което е огромният шанс на България, а особено на този регион (Добрич - б.р.) в частност, това е, че аз и моята партньорка Елза Калоянова, с която водим обученията по Wellness и SPA, сме единствените обучители в Балканския регион, които правят обучение по тази тема. Ангажират ни изключително динамично в Гърция - едни от най-големите спа-комплекси - ние обучаваме персонала. В Гърция осъзнават, че принадената стойност на този тип туристическа услуга идва от начина, по който професионалистите изпълняват своето Wellness обслужване, което наистина не се изучава в нашата за момента функционираща държавна система. И това е обучение, което не организира държавата. Това е обучение, което хотелът сам трябва да поръча и да организира за своите служители. Когато бъде изпълнявана Wellness услугата с истинския специфичен характер, по истинския Wellness маниер, тогава туристите ще се връщат отново и отново. Европейската и световна тенденция са хотелът да предлага такава уникалност на услугите, такъв специфичен подход, че емоционалната ангажираност на клиента да го води отново и отново. Според мен, докато в туризма не се разбере това основно качество на услугата - тя да бъде емоционално ангажираща клиента, ние няма как да се преборим лесно с кризата и да доведем тазгодишните туристи догодина отново тук. А това за да се случи, трябва обучение на персонала.

Хотелите в нашия регион и в България активни ли са в това?

За съжаление в България за момента не забелязвам активност. Ние до момента сме имали две обучения единствено в региона на Банско и с това нашето СиВи за България приключва. Ние много повече работим с чуждестранни хотели и с поръчки извън България, което на мен ми е болно, защото все пак ние сме българи и най-малкото поне не се налага превод в това обучение, което го облекчава финансово. Усещам, че за момента няма осъзнаването, че специфичността на Wellness и SPA трябва да бъде изучавана специално, че това не е балнеология, не е лечение. Това е един коренно различен подход към услугата към човека, и касае пряко качеството на целия обект, който предлага Wellness и SPA. 

Какви съвети бихте дали на дамите, а и на господата как да посрещнат летния сезон, за да бъдат красиви?

Знаете ли, аз ще подходя като козметик и ще препоръчам действително, когато човек иска да се грижи за себе си да намери начин да добие култура на него специално какво му е необходимо. Защото хората сме много различни - ние живеем в различна среда, извършваме различни дейности, социалният ни статус е различен, това наистина много влияе на красотата. Първо, според мен, трябва да се започне с това - да се направи консултация при добър специалист, който да направи индивидуалната програма и да даде култура на човека как той да се грижи за себе си в домашни условия - какво трябва да бъде съобразено в неговото ежедневие, които са нещата, към които може да се ориентира, когато си пазарува, какви активни съставки биха били полезни за него. Защото трудно е да кажа една обща формула. Ако кажа формула за разкрасяване на всички - то няма да е истина.
Това, което е правило за летния сезон е, че хидратацията е много важен момент. Активното слънчево греене и високите температури предразполагат към дехидратиране и на тъканите и на организма като цяло, а това води до доста последствия, които на по-късен етап струват много повече пари, за да бъдат отстранени. Процесите на остаряване, предизвикани от дехидратацията например, са от този тип процеси, които след това трудно могат да бъдат до такава степен неутрализирани, че да не оставят последствия. Така че хидратацията е номер едно за този сезон. Второто нещо, изключително важно, на което продължаваме да учим нашите потребителите в България е, че

трябва да се съблюдава слънчевата защита.

На всяка цена трябва да се ползва слънчева защита. Знам, че хората искат да имат хубав тен. Знам, че това е важно за летния изглед, за лятната визия на човека, но слънчев тен се получава наистина много красиво и много добре, но и здравословно, когато се ползва слънчева защита. Този тен е доста по-дълготраен във времето и кожата наистина поема здраве от слънцето. Когато не се ползва слънчева защита кожата бива затормозявана и това, което се случва с нея е, че тя, с натрупване във времето, започва да създава негативи - като начин на функциониране. И когато тези негативи започнат вече видимо да се проявяват външно, процесите, които са започнали вече да се случват са наистина много вредни за кожата, а някои от тях е невъзможно да коригираме.
Най-важното, според мен е, че трябва наистина хората да разберат, че ракът на кожата е нещо, което масово се наблюдава сред клиентите. Ракът на кожата се развива кампанийно, при хора, които един път в годината се подлагат интензивно на слънчево греене - в рамките на една лятна отпуска, от сутрин до вечер слънце - този тип клиенти са най-честите посетители в онко клиниките. Ако се прави разумно, със слънчева защита, не само един път в годината по време на отпуската, а периодично, тогава организмът наистина зарежда със здраве, изгражда имунна защита, има тонус. 15 минути разходка под дървета - на шарена сянка, са напълно достатъчни за количеството витамин Д, което да бъде произведено, за да се захранят енергийно клетките и да се получи необходимото количество слънчева светлина, за да се произведат хормоните на радостта. Грешно е да смятаме, че ако тази година стоим по 8 часа на слънце, значи ще направим запас за следващата цяла година. Слънчевата светлина няма как да бъде генерирана, акумулирана и ползвана през следващи години. Слънчевото греене трябва да се ползва наистина разумно. Всяко предозиране определено е вредно.

Съветите на Даниела Спасова за здраве през лятото са прикачени и в звуковия файл.