Красимир Бачков излиза с нова книга, съвместно с Анна Койчева
Красимир Бачков излиза с нова книга, съвместно с Анна Койчева / Дарик Добрич

Двама автори, свързани с Добрич, излизат с нова съвместна книга. Красимир Бачков и Анна Койчева предлагат на читателите роман за деца и разкази. Бачков е роден в Добрич, но от години живее и работи във Варна. Койчева е родена в София, но работи като педиатър през 80-те години в Толбухин. От 2001 г. обитава Обединеното кралство. Книгата "Българчето и Кентърбърийски ябълки" е издадена от "Сиела".

Романът за деца "Българчето" на Красимир Бачков критици определят като "първото патриотично четиво от четвърт век". Той се развива в 17 глави, четящи се на един дъх от малки и големи. Сюжетът силно напомня на българския телевизионен сериал "Васко да Гама от село Рупча" по сценарий на Братя Мормареви. В своята история за 12-годишния Иван Хански, авторът успява да вплете болките на България на прехода - родителите-гурбетчии; децата, отглеждани от баба и дядо; трафика на хора; корупцията, дребното мошеничество.

Известен предимно като автор на кратки форми, Бачков представя в това издание и свои нови творби, обединени в сборника "Добруджански разкази". Те олицетворяват силата на земята, избуяла в съвременния българин. С тях авторът се надява да ни преведе до едно по-красиво утре.

Другият творец в книгата - Анна Койчева, предлага порция разкази със заглавие "Кентърбърийски ябълки". Те са своеобразно продължение на дебютната й книга "Писма от Обединеното кралство" - десет години по-късно. С много хумор, самоирония и смях през сълзи, Койчева разказва за герои, които не са чували за Бай Ганьо или Андрешко, но се държат като тях, както и за събирачите на мечти, които продължават да пристигат в овощните градини на Кентърбъри.

Премиера на книгата ще има в петък, 13-ти, от 18.00 ч. в книжарницата на Фестивален комплекс - Варна.