Контейнерите за смет в Добрич преляха
Контейнерите за смет в Добрич преляха / Дарик Добрич

 

Добрич е с препълнени контейнери за боклук, отпадъците преливат отвсякъде и гледката не е никак празнична – алармираха слушатели на Дарик радио и читатели на сайта Дарик Нюз. Репортерската ни обиколка потвърди сигналите. Оказа се, че в центъра и почти във всички квартали кошчетата и контейнерите наистина са препълнени от отпадъци.

Пред Дарик управителят на сметопочистващата фирма„А.С.А. България" ЕООД - филиал Добрич, Григор Алексиев обясни създалата се ситуация със затрудненията, породени от обилния снеговалеж от последните дни.

„При нормални условия са ни необходими 4-5 минути за обработка на един контейнер, а сега отделяме поне 20 минути, за да изровим контейнера от снега и да го разтоварим”, разказа Алексиев. Той подчерта, че работещите във фирмата почиват само два дни в годината – на Коледа и Великден. Заради тази почивка и  усложнената зимна обстановка се е получило препълване на контейнерите, но ситуацията още днес ще бъде нормализирана, обеща управителят на „А.С.А. България" в Добрич. Той информира, че от 04.00 часа тази сутрин работниците са започнали работа. Мобилизиран е целият наличен състав на фирмата от 116 души и цялата налична техника. Екипите работят в състав от по 3-4 човека, преминава се на удължен работен график – до 21.00-22.00 часа вечерта. Шест сметосъбиращи машини обслужват всичките 1 100 контейнера в Добрич. Допълнително е включен и един патрулиращ снегорин за почистване на центъра на града, където не могат да влизат тежки машини.

Филиалът на„А.С.А. България" в  Добрич изпълнява услугите сметосъбиране, сметоизвозване, улично метене, миене и зимна поддръжка, съгласно два договора с община Добрич. Фирмата отговаря и за сметосъбирането в селата от община Добричка, с което обслужваното население възлиза на над 110 000 души.