Коне от Белгия, България, Гърция и Турция се състезаваха в село Дончево
Коне от Белгия, България, Гърция и Турция се състезаваха в село Дончево / снимка: организаторите

Състезатели от Добрич, Цар Калоян, Исперих и Каварна завоюваха първите места на конни състезания в село Дончево, община Добричка. Надбягванията бяха организирани от Тодор Симеонов и местната управа по повод празника на селото. Български и коне, закупени в Белгия, Гърция и Турция, се пуснаха на подготвен за случая терен до зърнобазата. За надбягванията дойдоха жокеи от Добричко, Разградско, Силистренско и Варненско. Наградният фонд надхвърли 1500 лева.

Състезанието се проведе в четири надбягвания /гари/ с дължина на трасето 1200 метра. В първа гара се надбягваха чистокръвни коне на възраст под две години, а във второто - коне от смесена порода над две години. Първите места тук заеха конете Кангал от Исперих и Ласо от Цар Калоян.

Проведоха се и две кушии с двуколки. При чистокръвните млади коне победи Арналдо на Атанас Атанасов от Добрич. Втора остана Алисия с двуколката на Тодор Симеонов от Дончево. При смесените породи победи Борак в двуколката на Ниази Карани от Каварна.

В село Дончево ще работят за превръщането на конното състезание в традиция - каза Тодор Симеонов, поради големия интерес, на който то се радва. Ще се организират и пролетни конни надбягвания, където могат да се направят и две допълнителни гари само между победителите.