Хор "Добруджански звуци"
Хор "Добруджански звуци" / Дарик Добрич

Хор "Добруджански звуци" изнася концерт в Органова зала от 18.00 часа. Програмата е изготвена изцяло с произведения на Джоакино Росини, по повод 150 години от кончината на композитора, като включва и „Меса солинел“. Диригент е Елвира Пастърмаджиева, клавирен съпровод Радостина Гроздева-Кръстева. Солисти ще бъдат Галина Великова и Даниела Рабчева от Варненската опера, както и Атанас Атанасов, Паско Ташев, Радослав Радев и Миглена Пенева.

Концертът е под наслов "От Добрич до Женева с Джоакино Росини". Това е една генерална репетиция за добричкия състав преди изява в Швейцария, където хористите ще гостуват на 3 юни по покана на местния хор с диригент - добричлийката Станислава Нанкова. Предложението идва след няколко години уговорки, съобщи за Дарик Елвира Пастърмаджиева. „Преди време искахме да направим общ концерт с Реквиема на Верди, но не достигнаха финансовите средства“, разказа тя. Сега, с помощта на спонсори, швейцарският състав е подготвен да поеме разходите по гостуването на добричките си колеги.

„Това ще бъде една от най-значимите изяви в живота на хор „Добруджански звуци“, смята диригентът и признава, че дори не е смеела да мечтае да пеят в най-престижната зала в Швейцария „Виктория хол“ в Женева. Концертът на 3 юни ще бъде съвместен с местния хор, който е също е смесен и подобен на възраст на нашия, а ще участва и огромен оркестър, каза още Пастърмаджиева. По думите й Нанкова ги е избрала не само защото са нейни съграждани, но и защото смята, че съставът от Добрич е на много високо ниво.

Гостуването в Женева ще бъде и тазгодишното турне за хор „Добруджански звуци“. След това те ще започнат подготовката на коледната си програма, в която ще бъде почетен друг италиански композитор – Джакомо Пучини, като ще бъде изпълнена единствената му меса - „Меса ди глория“. Около 3 месеца отнема на хора подготовката на нова програма, подчерта диригентът.