Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов
Концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов / Дарик Добрич

Цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази и пианистът Людмил Ангелов ще изнесат концерт в 19.00 ч. в Органова зала. С него музикантите отбелязват 20 години съвместна творческа дейност.В програмата са включени произведения на Моцарт, Брамс, Гершуин, Пиацола, Гардел.

"Веско Ешкенази е концермайстор в Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от началото на сезон 1999/2000. С него реализира концертна дейност по най-престижните световни сцени. Лауреат е на редица международни конкурси, със забележителни солистични изяви и осъществени концерти дирижирани от световноизвестни диригенти. От лятото на 2000 г. свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) oт 1738 г. Тя му е предоставена от анонимен спонсор в Холандия. Инструментът е изработен две години преди лютиерът Дел Джезу да направи цигулката, на която е свирил Паганини.

Людмил Ангелов е член - кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Република Полша с медал "ГЛОРИА АРТИС" за особени заслуги към популяризирането на полската музика по света, а през есента на същата година е удостоен със званието почетен професор от Нов български университет. Ярък представител на българското клавирно изкуство, изнесял е рецитали и е свирил на сцените на Берлинската филхармония, „Музикферайн" в Австрия, „Плейел" и „Гаво" в Париж и в много други. Компактдискът му с „Ронда" и „Вариации" на Шопен е награден от Националния Шопенов институт във Варшава с "Grand Prix du Disque Chopin".
Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.