Колкото пъпки на лозите, толкова бъчви в мазите!
Колкото пъпки на лозите, толкова бъчви в мазите! / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Зарязаха лозата в Добрич
38483
Зарязаха лозата в Добрич
  • Зарязаха лозата в Добрич

Жива лоза в Стария Добрич заряза зам.-кметът на Добрич Иван Колев. За разлика от последните години празникът на Свети Трифон бе възобновен на улицата на художниците в етнографския комплекс, където има засадени няколко растения, даващи сладък плод. Символичният Цар на лозята изряза три пръчки за кадем, както повелява традицията. Той бе възпят от изпълнителите на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", които украсиха с песни и танци церемонията. Иван Колев пожела годината да е богата, да се роди много грозде, да има много вино - "Колкото пъпки на лозите, толкова бъчви в мазите!", нарече той.

Празникът се пренесе пред часовниковата кула, където етнографът Лена Кирилова от Историческия музей разказа повече за Трифон Зарезан, започвайки от тракийците, които са почитали бога на виното и веселието Дионисий и са организирали симпозиуми, които всъщност са си били просто пиршества, полети обилно с течната храна на боговете. Казват, че гордият и смел тракиец можел да се откаже от всичко, но не и от бокала за вино и своя меч. (чуйте повече - в аудиото).

Колкото пъпки на лозите, толкова бъчви в мазите!
netinfo

Добричлии не бяха много активни на хорото - наложи се водещият Валентин Андреев-Рафе да ги приканва да се заловят в танца