Колата на Google снима Добрич със специален режим на движение
Колата на Google снима Добрич със специален режим на движение / DarikNews.bg

За първи път в кметството бе подписан пропуск за движение на автомобил с разрешение за всички пешеходни зони, парка и въобще за цялата територия на Добрич, съобщи зам.-кметът арх.Пламен Ганчев. Това се е случило миналата седмица, а документът е бил предназначен за колата на Google, която в продължение на няколко дни картографира града за приложението Street View. Добрич бе един от десетките български градове, чиито градски пространства бяха заснети от търсачката.

Камерите са монтирани на покрива на колите на Google върху стативи, дълги около метър и половина. Те са разработени от търсачката и могат да снимат 360-градусови панорамни пейзажи. Колите се движат по всички улици на градовете, както и по междуградските пътища. Компанията използва също и велосипеди, които достигат недостъпни за автомобилите места.

Базата данни със снимки за Street View (буквално "Уличен изглед") е въведена в Америка през май 2007 г, след което са добавени 30 държави, най-вече в Северна Америка и Западна и Северна Европа. През 2010 г в мрежата е включена и Румъния. Приложението е само една от многото добавки към програмата Google Earth, които позволяват на потребителите да са по-добре запознати със света и вселената. Други приложения са Google Sky, Google Ocean, Google Moon и Google Mars ("Гугъл небе", "Гугъл океан", "Гугъл Луна" и "Гугъл Марс"). Благодарение на Google съвсем скоро ще можем да търсим виртуално улици, забележителности, хотели, ресторанти и др. в Добрич и в много други български градове.