Кога ще са големите почивки през 2016 г.
Кога ще са големите почивки през 2016 г. / © ThinkStock/Getty Images

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни, съобщават от пресцентъра на кабинета.

За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота).

Разместванията се налагат, тъй като през 2016 г. Националният празник на България - 3 март, се пада в четвъртък. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, е във вторник. Официалният празник 6 септември - Ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник. Денят на независимостта на България - 22 септември, е в четвъртък. Дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.

 

Източник: БТА