КНСБ стяга стачка заради пенсиите, до 15% безработица прогнозира в Добричко
КНСБ стяга стачка заради пенсиите, до 15% безработица прогнозира в Добричко / Дарик Добрич

Реалната безработица в Добричка област в момента е над 13%, съобщи регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Според официалната статистика безработицата в областта към края на май месец е 9,92%. Голяма част от безработните не се регистрират в Бюрата по труда защото са се трудили в сивия сектор, смята Василева. Тя разказа, че фирмите продължават да освобождават персонал, а в сектора търговия и услуги масово работниците излизат в неплатен отпуск. Голяма част от заетите в селското стопанство наесен също ще излязат на борсата и тогава очакваме ръстът на безработицата в региона да достигне 15%, прогнозира синдикалният лидер.

Василева информира, че първите неплатени отпуски в бюджетната сфера в региона вече са налице. Служителите в общинската администрация и в детските градини на Тервел са принудени да ползват по 4 дни неплатен отпуск всеки месец до края на годината, с решение на кмета на общината Живко Георгиев. Това води автоматично до 20% намаление на заплатите им, коментира Василева и припомни, че във функция образование и социално подпомагане средствата по бюджетите на държавата и общините не се намалява.

От КНСБ не са съгласни с министър Тотю Младенов, който обяви, че има консенсус между социалните партньори в преговорите по реформата в пенсионната система, обяви още регионалният координатор на синдиката в Добрич. Ако социалното министерство не се вслуша в предложенията на синдикалистите и продължава чрез пенсионната система да бълва бедни пенсионери, КНСБ ще премине към протестни действия и национална стачка наесен, съобщи още Василева.