КНСБ: Бюджет 2013 на Добрич крие рискове и напрежение
КНСБ: Бюджет 2013 на Добрич крие рискове и напрежение / Дарик Добрич

В бюджет 2013 на община Добрич има рискове, напрежение и от цифрите на местните данъчни и неданъчни приходи и такси личи, че ние се намираме вече втора година в криза по отношение плащането на данъците както от юридическите лица, така и от гражданите, заяви регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.

„Ние работим в условия на криза и общината не може ритмично да събира своите данъци и да увеличи процента на събираемост, който се движи между 70-80-90% в отделните данъчни,  неданъчни приходи и такси. Това е тревога, тази лампичка трябва да свети и всички усилия на общинска администрация и кмета трябва да бъдат насочени към по-висока събираемост и ежедневен контрол за осигуряване на заплатите на работниците и служителите и издръжката на тези дейности”, коментира Василева.Тя подчерта, че в отчета е записано, че заплатите се увеличават средно с 10% в държавни и общински отговорности, което е вярно, но невярното е, че през 2013 г. се запазва същата издръжка на отделните заведения и дейности като миналата година. Като пример Василева посочи, че за 2012 г. ЦДГ са отчели издръжка като разход 1 млн. и 300 хил.лв., а тази година се планува издръжката да е в размер на 1 млн. 150 хил.лв.

Направените предложения от страна на КНСБ за увеличение на основните работни заплати в различните дейности и функции в бюджетната сфера са одобрени с изключение на дейностите „Домашен социален патронаж” и „Дневни центрове”, където заложеното увеличение е съответно с 10% и 15%, вместо предложените от синдиката 20%. По този повод от КНСБ са внесли докладна записка до Общинския съвет на Добрич с настояване за допълнително 10%-тно увеличение, за което не са нужни допълнителни средства от бюджета, защото те вече са заделени от държавата, поясни Василева.

По повод на изявление на кмета Детелина Николова, че "че е безкрайно некоректно от страна на синдикатите, в лицето на регионалния координатор Гинка Василева, да се създава излишно напрежение и да се подлагат общинските служители на манипулации и неверни твърдения" затова, че няма да им бъдат изплатени увеличените заплати от 1 януари, Василева обясни, че в КНСБ е пристигнала достоверна информация за намерението на общината увеличението на заплатите в бюджетната сфера да е от 1 март, а не както е било договорено от 1 януари. Тя цитира писмо, разпратено по електронната поща до общинските служители. „Не знам защо някой реши, че КНСБ са манипулатори, че лъжат гражданите и работещите в бюджетната сфера” – каза  синдикалният лидер. Тя информира още, че техни представители ще участват в заседанието на постоянната комисия по „Бюджет и финанси” към Общинския съвет на Добрич, насрочено на 22.02. от 14.00 часа.