Книга за Атанас Буров ще бъде представена в Каварна
Книга за Атанас Буров ще бъде представена в Каварна / netinfo

Книгата „Още щрихи към портрета на Атанас Буров” ще представи писателят Николай Иванов в ХГ „Христо Градечлиев“ – Каварна от 17.30 часа днес. Книгата включва непоказвани до момента снимки и документи за известния банкер.

„Това е опит да покажа предисторията на политическия живот в България. Предистория, която включва 250 години преди Възраждането“, разказва авторът.
Непознати снимки, документи, спасени и запазени от проф. Нено Неделчев, който е най-известният изследовател на Атанас Буров, са включени в книгата. Някои от документите разказват и за заниманията на банкера с производство на семена.

Бащата на Атанас Буров Димитър и брат му Иван също присъстват в книгата. Те са носителите на банкерската жилка според Николай Иванов, но и за тях историята е запомнила малко факти. „Баща му Димитър например е създателят на Българското застрахователно дружество, а Иван се е занимавал и с археология. Той е притежавал най-голямата колекция от монети преди 9 септември 1944 г.”, уточнява писателят.
Уникaлни paзкaзи нa пeтимa бългapи, кoитo личнo ca пoзнaвaли Атанас Буров са заснети в кратък филм от Николай Иванов. Техните спомени и истории също ще бъдат показани пред каварненци.