Кметът разпореди мерки срещу летните пожари
Кметът разпореди мерки срещу летните пожари / Дарик Добрич, архив

Кметът на Добрич Детелина Николова издаде нова заповед за подобряване на превантивната противопожарна дейност, информират от общината. С нея се въвежда денонощно дежурство и непрекъснато наблюдение до 31 октомври чрез оперативен дежурен по Съвета за сигурност на телефони 602 724 и 605 624. От Държавно горско стопанство и ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението" ще трябва да засилят противопожарния контрол, а "ВиК" ЕООД да уведомява незабавно при проблеми по водопроводната мрежа в райони близки до селскостопански и горски масиви.

От земеделските стопани се иска да изготвят планове с конкретни мероприятия за пожарната безопасност при подготовката и прибирането на реколтата, да определят отговорници по опазване посевите и зърното, както и да извършват качествено оборудване с противопожарни уреди и да осигурят ограждане на фуражните площадки и на сеновалите с 5-метрови ивици. От фирмите се очаква също да предоставят помощна техника и оборудване при възникнали пожари.

Кметът нарежда на ръководителите на енергийните компании в Добрич да извършат проверка на електропроводите, пресичащи житни, горски и паркови масиви, а началниците на ЖП гарите ще проведат инструктаж за почистване на тревата покрай ЖП линиите.

Със заповедта се забранява паленето на стърнища, суха трева и слама край пътни ивици, както и на огън в горския фонд. Лагери и къмпинги в горите се допускат само след издадено разрешение от Държавно горско стопанство Добрич и ОУ ПБЗН.