Кметът предлага таксата за ясли и градини в Добрич да стане 50 лева
Кметът предлага таксата за ясли и градини в Добрич да стане 50 лева / Валентина Добринчева

50 лева да стане таксата за детски градини и ясли на територията на община град Добрич иска кметът Детелина Николова. Такова предложение ще направи тя пред Общинския съвет на редовното му заседание на 23 февруари. Досега родителите плащаха 37.73 лева.

Депозитът при постъпване в детско заведение да е 25 лева, които се възстановяват при напускането. Той следва да бъде доплатен от всички родители след влизането в сила на новите цени.

Нов момент в правилата е и това, че при отсъствие на детето по неуважителни причини, семейството дължи месечна такса от 30 лева. Такава няма да се плаща в периодите, когато забавачниците са затворени от кметството "по обективни причини". Таксата за подготвителна група в детските градини следва да бъде 28 лева.

В предложението за изменение на цените за услуги в община град Добрич е залегнало и нова стойност на купона за млечната кухня - от 1.20 той става 1.50 лева.

Промените в таксите на детските ясли и градини и при млечната кухня са във връзка с разработено и одобрено от РИОКОЗ меню за хранене, отговарящо на съвременните изисквания за здравословно хранене и борба със затлъстяването, обяснено е в докладната на кмета. Там се казва, че ще бъде завишено количеството пресни плодове и зеленчуци, като тези от консерви ще бъдат заменени със замразени. В менюто на децата освен пилешко, ще бъде включено и телешко, агнешко и свинско месо. Така стойността на един храноден нараства от 1.50 на 2.00 - 2.30 лева, твърдят от общинска администрация.

С нас не е съгласувана нова стратегия за хранене в детските ясли и градини, както и в млечна кухня, каза за Дарик Васил Кожухаров от РИОКОЗ-Добрич. Менюто на децата се одобрява за 6 месеца напред от здравната инспекция. В него преобладават пилешкото месо и каймата наистина, но пресни плодове и зеленчуци се дават редовно и досега, каза Кожухаров. Той смята, че внедряването на нови обстоятелства в храненето, като добавяне на други видове месо, означава, че трябва да има ново меню, което да се съгласува със специалистите от РИОКОЗ, но такова съгласуване за момента не е правено.