Тошко Петков
Тошко Петков / netinfo
Вижте кои бяха наградени на тържественото събрание на общината по повод празника й
С тържествено събрание и празничен концерт бе отбелязан празникът на Община Добричка. Гости в драматичен театър „Йордан Йовков” бяха областният управител Красимир Кирилов, заместникът му Живко Желязков, директорът на БЧК-Добрич д-р Артюн Еринозов, председателят на ОбС на община Добричка Донко Марев, кметове, кметски наместници, служители в общинската администрация и др.

 Кметът на общината инж. Тошко Петков представи постигнатото през 2017 година. „Финансово стабилни, с отлични специалисти, ние сме сред най-добрите общини в страната”, заяви инж. Петков.

От изложението му стана ясно, че през 2017 година в общината са постъпили 19 инвестиционни намерения, 8 от които са за преработка на етерично-маслени и лечебни растения, 3 – за изграждане на животновъдни ферми и 3 за развитие на селски туризъм.

Едно от големите постижения е подписаният договор по новата стратегия на Местната инициативна група  „Добричка”, която получава 2,9 млн. лева за финансиране на проекти по няколко мерки на ПРСР.

Сред основните акценти на местната администрация е подобряването на инфраструктурата. През 2017 година са ремонтирани 11 общински пътя, които осигуряват достъп до 30 населени места и индустриални зони , рехабилитирани са на над 27 хиляди кв.м. асфалтова настилка за над 600 хил. лв, близо 1 млн. лева бяха вложени в ремонти на улици в 48 населени места. Други над 440 хил. лева бяха предвидени за ремонти, включени в Строителната програма на общината. Това лято пък ще се ремонтират улици в 56 населени места на стойност 1,4 млн. лв.

Голяма инвестиция е направена за подобряване на водоснабдяването на село Стожер – над 320 хиляди лв. за подмяна на водопровод и сградни отклонения. Изработен е проект на нов тръбопровод от магистралния Батово - Добрич, който ще струва 1,4 млн. лева.

Инж. Петков подчерта и постигнатото в социалната сфера, както и в образователната интеграция. На есен ще отвори врати първото средно училище в общината. Статутът е даден на училище „Никола Вапцаров” в с. Карапелит. Там учениците ще могат да продължат обучението си до 12 клас, завършвайки втори гимназиален етап с професионална квалификация „работник в хранително вкусовата промишленост”.

Поздравителни адреси за празника на Община Добричка отправиха депутатите Даниел Йорданов, Красимир Янков, Даниела Димитрова, Пламен Манушев и Хасан Адемов, както и  председателят на БЧК Христо Григоров и председателката на СБУ Янка Такева.

Радушеви
Кметът Петков и сем. Радушеви

Връчени бяха традиционните награди на община Добричка.

„Най-добро кметство за 2017 г.” стана с. Самуилово. За признанието благодари кметът Дамян Михайлов.

Ето и останалите отличени:  „Най-добро населено място с кметски наместник за 2017г.” е с. Ген. Колево, „Най- добро училище за 2017г.” – Обединено училище „Добри Войников” в с. Победа, „Най- добра детска градина за 2017г.” – тази в село Фелдфебел Дянково, „Най-добро читалище за 2017г.” – народно читалище „Гео Милев 1940” в с. Житница .

В категорията арендатор бе отличен Продан Лазаров от с.Дончево, който обработва 4000 дка земя. За земеделска кооперация плакет получи ЗК Овчарово,  за земеделски производител – животновъдът Тошко Тодоров, за домакинство с най-голям принос в разделното събиране на отпадъци – сем. Николинка и Радослав Радушеви от с. Стефаново. В раздел промишленост за принос в развитието на община Добричка бе отличена обувната фирма „ВЕС ООД, а за производство на биопродукти – Валентин Вангелов.