Кметът открива лапидариума
Кметът открива лапидариума / Дарик Добрич

Кметът Детелина Николова ще открие официално новия лапидариум на Добрич, съобщават от общината. Церемонията е в 19.00 часа.

Музеят на открито включва находки и артефакти от античната и ранновизантийската епоха, открити в региона. Изграден е на пешеходната зона в централната градска част - на ул."България" срещу сградата на общината. В него са подредени на открито каменни археологически находки - мраморни римски крайпътни колони с надписи на латински език, каменна баба от могилния некропол в село Плачи дол, средновековни жертвеници за гадаене, надгробни паметници, архитектурни детайли от сгради и други.
Освен архитектурните експонати има и лапидарни находки, представящи облика на градовете и селищата на Добруджа през Средновековието и в следващите епохи. Представен е и добруджански надгробен кръст от Възраждането.

Артефактите са изложени върху модулни кашпи сред зеленина. Цялостната визия е допълнена от ефектно художествено осветление, предвидени са места за отдих. Музеят на открито е осъществен с финансов ресурс от 40 000 лева от Програмата за развитие на туризма за 2012 година, допълват от общината.

Кметът открива лапидариума
netinfo