Кметът на Тервел представя програмата си за управление през мандата
Кметът на Тервел представя програмата си за управление през мандата / Дарик Добрич

Кметът на община Тервел Живко Георгиев ще представи програмата си за управление на предстоящата сесия на Общинския съвет. В програмата са предвидени мерки за поддържане на добра среда за бизнеса. Една от тях е изготвянето на стратегия за местно развитие, която да отчита натрупания в първите години на работа на МИГ опит и да предвиди мерки за дейности, които съответстват на нагласите на местните фирми. Срокът за изготвяне на стратегията е 30 май. Планира се още до края на годината да приключи работата по изготвяне на Общ устройствен план на община Тервел.

Със средства от общинския бюджет ще се осигури видеонаблюдение на обществени места, за които са регистрирани вандалски прояви - фонтани, парк, дворове на детски заведения. Ще се поставят камери и в селата. Планира се още да се разшири обхвата на охранителните звена за почасова охрана на дворовете на детски заведения в град Тервел. Добрата практика ще продължи с включването на нови обекти в системата на невъоръжената охрана на публичната собственост. Ще се организира звено за контрол за спазване на чистотата и реда по улици, тротоарни площи и обществени места.

Ще продължи рехабилитацията на участъци от общинските пътища, уверява в програмата си за управление Живко Георгиев. Подготвен е проект за основен ремонт на пътя Жегларци – Бенковски, който ще бъде внесен за финансиране по ПРСР при отваряне на мярката (30 май 2016). Ще продължи рехабилитацията на главните водопроводи в селата. Това вече е направено в селата Каблешково, Божан и Сърнец, подготвят се проекти и за други села.

В планът за управление на община Тервел са заложени и мерки за намаляване на безработицата, която се движи в диапазона 19-24%. Посочва се, че общината ще продължи да участва в проекти, програми и мерки за заетост, финансирани по оперативните програми и от националния бюджет. Освен това общината като възложител на обществени поръчки за строителни обекти ще обявява в изискванията към участниците да наемат за изпълнение на обектите безработни от общината.

В сферата на образованието ще се работи  за обновяване на стари физкултурни салони и спортни площадки в общинските училища. Предвижда се и благоустройство на двете най-големи детски градини в селата Орляк и Безмер и дворовете на общинските детски градини  - с поставяне на нови съоръжения за игра на деца, ще продължи подмяната на старите мебели в детските градини. Ще се реализират проекти за образователна интеграция за децата от малцинствен произход.

В сферата на социалните услуги ще продължи разширяване на дейността в новите центрове за социални услуги, разкрити в селата Коларци, Нова Камена и Поп Груево. Предвижда се изграждането на нов център в село Безмер. Центърът ще осигурява ежедневно топла храна за възрастни хора от селата в района на центъра, за учениците в основното училище и за децата в детската градина в селото.

В сферата на здравеопазването се предвижда благоустройство на  здравните служби в селата и осигуряване на финансиране за разширяване на дейността на училищните здравни кабинети. Ще се търсят възможности за предоставяне на втори и трети етаж от крилото на болничната сграда за инвестиция в здравни услуги.

В областта на културата ще  се осигуряват средства за изяви на читалищни самодейни формации, с приоритет на детския фолклорен танцов ансамбъл, певческите групи и църковния хор. Ще се обогатяват традиционните за общината фестивални събития – Добруджански събор и Конкурс „Калинка Вълчева”. Ще продължи финансирането и на дейността на всички спортни клубове в общината – футболни, атлетически, с приоритет на спорта за подрастващите.

Основната цел на програмата е постигане на ефективен модел на община, която при запазване на поносима за гражданите и бизнеса данъчна тежест, да осигури добро ниво на предлаганите от нея публични услуги, да създаде благоприятни условия за работа на малките и средни предприятия, да поддържа устойчива политика за спазване на екологичните норми.