Кметът на Добрич заседава в Брюксел
Кметът на Добрич заседава в Брюксел / netinfo

Кметът на Добрич Детелина Николова участва в 83-та сесия на Комитета на регионите в Брюксел, информират от пресслужбата на общината.

На поредното си заседание, делегатите на Комитета на регионите ще изберат нови органи на Бюрото на европейската структура и ще разгледат нови правомощия и състав на комисиите. В рамките на заседанието ще се дебатират и приемат становища, свързани с предизвикателствата, пред които е изправен европейският автомобилен сектор и укрепване на териториалното му развитие.

Очаква се на сесията 2010 да бъде обявена за Европейска година на доброволчеството.

Делегатите ще дебатират още политиката на европейския парламент за качеството на селскостопанските продукти и помощите за земеделски производители в райони с неблагоприятни природни условия. Дневният ред предвижда и дебат върху стратегията на Европейския съюз за инвестиране в младежта и мобилизиране на нейния потенциал.

Създаден през 1994 г. съгласно Договора за Европейския съюз, Комитетът на регионите е консултативен орган, съставен от представители на  регионалните и местните власти в Европа. Становището на Комитета на регионите е необходимо преди да се вземат решения на Европейския  съюз по въпроси, свързани с регионалната политика, околната среда, културата, образованието и транспорта, засягащи местното и регионалното самоуправление.