Кметът на Добрич - в управлението на Комитета на регионите
Кметът на Добрич - в управлението на Комитета на регионите / netinfo

Кметът на Добрич Детелина Николова бе избрана за член на Бюрото на Комитета на регионите. Това стана в Брюксел, по време на първата сесия от четвъртия мандат на тази европейска структура, съставена от представители на регионалните и местните власти.

За членове на управляващия орган на Комитета на регионите бяха утвърдени още трима български представители - кметовете на Търговище и на Кърджали д-р Красимир Мирев и Хасан Азис и общинският съветник от Столична община Владимир Кисьов.

Кметът на Добрич ще работи в две от общо шестте комисии на Комитета - по политика на териториалното сближаване и по околна среда, изменение на климата и енергетика.

За председател на Комитета на регионите бе избрана италианката Мерцедес Брессо от Партията на европейските социалисти. Било е договорено след две години управлението на структурата да се поеме от дясната Европейска народна партия.

Представителите на регионалните власти си поставят за цел отделните общини да се обединяват в разработване на общи проекти. Николова разказа, че е бил даден пример с регион във Франция, където е била изработена обща транспортна схема. „В България обаче ще е трудно да се правят такива проекти, защото практиката е малка", коментира добричкият кмет.