Кметът на Добрич даде старт на националната кампания „Зрънце живот
Кметът на Добрич даде старт на националната кампания „Зрънце живот / община Добрич

Кметът на Добрич Йордан Йорданов, директорът на „Добруджански хляб“ АД Енчо Малев и координаторът за област Добрич на фондация „Искам бебе“ Мария Георгиева дадоха официален старт на благотворителната кампания „Зрънце живот“ в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми.

Инициативата е на кмета на Добрич, като фокусът е в върху здравословното хранене за превенция на репродуктивните затруднения. Кампанията е разработена от екипите на Фондация „Искам бебе“ и „Добруджански хляб“. АД. Средствата ще се осигуряват от продажбата на здравословни пълнозърнести хлябове с марка Вита. Хлябовете са със специален стикер и ще се продават в хранителни вериги в цялата страна. По този начин  организаторите се надяват да привлекат много съмишленици и да достигнат до повече хора.

Основен акцент на кампанията ще бъде здравословното хранене и ролята му в превенцията на репродуктивните затруднения при младите хора. Консултант на инициативата е един от най–уважаваните експерти по хранене д-р Митко Ригов. Кампанията е иновативна, защото обединява усилията на Община Добрич, НПО и социално отговорният бизнес.

„Идеята за кампанията се роди при разговор с Радина Велчев – основател на фондация „Искам бебе“. Като родител на две деца вярвам, че за тях човек си струва да се бори. Децата на България са бъдещето на нашата страна. Те трябва да са нашата кауза. А всички ние – местна власт, бизнес, общество като цяло сме длъжни да помагаме на хората с репродуктивни проблеми", заяви Йордан Йорданов.

"Това беше и причината да потърся за партньорство социално отговорният бизнес с лицето на „Добруджански хляб“ АД. С тази кампания поставяме началото, разчитам, че и други общини ще ни подкрепят, че бизнесът ще припознае в тази идея и своя кауза. Защото наистина зрънце по зрънце всички заедно можем да дарим живот“, допълни кметът.

Предвижда се кампанията да продължи със съпътстващи прояви, за да могат повече хора да се включат в нея и да осъзнаят необходимостта от здравословното хранене. Изпълнителният директор на „Добруджански хляб“ Енчо Малев сподели, че с тази инициатива цели хората да се вдъхновят и да се хранят здравословно и балансирано, с мисъл не само за техния живот, но и за този, който създават. Събраните средства от продажбата на пълнозърнестите хлябове ВИТА, ще помогнат на много двойки да сбъднат своята мечта.

Очакванията на изпълнителния директор на хлебозавода Енчо Малев са събраните средства да са в размер на 20 хиляди лева. Той акцентира, че колкото повече се говори за тези проблеми и се съсредоточават усилията в обучението и превенцията, толкова по–малко хора ще имат нужда от помощ. Идеята е с тази инициатива да се мотивира обществото да се справи с проблема.