Кметът на Балчик ще се бори за трети управленски мандат
Кметът на Балчик ще се бори за трети управленски мандат / Дарик Добрич

Кметът на Балчик Николай Ангелов ще се кандидатира за трети управленски мандат. Решението си градоначалникът обяви в студиото на Дарик радио. „Правя го, защото ми харесва да работя за моята община и защото няма от какво да се срамувам. Правя нещата, които трябва и мога, но винаги има желание да направиш още нещо, за да е градът по-красив и благоустроен” – обясни мотивите си градоначалникът. Той отново ще заложи на изпитаната досега формула  и ще атакува кметското място като независим кандидат с партийна подкрепа отляво, отдясно и от центъра.

През последната година от досегашния си мандат Ангелов ще фокусира усилията на екипа си към финализиране на започнатите европейски проекти и ремонти през 2014 г. Сред приоритетите през 2015 г. за морската община са довършване реконструкцията на градския стадион, вътрешен ремонт и цялостно саниране на три детски градини, с което приключва цялостното обновяване на всички забавачници в района. Специално внимание ще бъде отделено  през годината и за ремонт на малките уличики, както в общинския център, така и в селата.  300 хил.лв. от целевата субсидия ще се инвестират в четвъртокласната пътна мрежа. Николай Ангелов припомни, че четвъртокласните пътища в общината са били основно ремонтирани през 2012 г. със средства в размер на 3 млн. и 600 хил.лв. от държавния бюджет.

Тази година ще се направи ремонт на четвъртокласния път Стражица – Одърци, по който ще се транспортират отпадъците от новото депо в с.Стожер.

„Вече сме започнали да проектираме и ще кандидатстваме още тази година за пълна реконструкция  на крайбрежното пространство – така наречената Дамба, районът около площад „Рибарски” и Морска гара. Проектът ще е в размер на около 3 млн. евро. Надявам се да бъде одобрен и изпълнението да започне в началото на 2016 г.” – информира още Николай Ангелов.

Той сподели, че един от големите проблеми за общината си остава свлачището във вилна зона „Фиш – Фиш”. „То се активира още миналата година. В началото то бе на територия от около 5 дка. Миналата година кандидатствахме с проект за укрепване на свлачището Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, като поискахме  финансиране от  2 млн. и 300 хил.лв. За съжаление не получихме средствата, може би заради пораженията, получени от наводненията, които бяха приоритетни. Сега отново сме информирали Междуведомствената комисия за наличието на природно бедствие, тъй като свлачището вече е на 14 дка площ, засегнати са 7 вили, има потенциална опасност за други 22, както и за пътя Балчик – Албена” – разказа кметът на Белия град. Той уточни, че в момента се извършват проектните дейности и  до месец – два  ще е ясно какви мерки трябва да се вземат и на каква стойност трябва да бъдат те. От МРРБ са декларирали, че ще подкрепят общинското искане за отпускане на средства от Междуведомствената комисия.

Междувременно е станало ясно, че Междуведомствената комисия е удовлетворила искането на община Балчик за отпускане на 740 хил.лв., с които трябва да бъде възстановена корекцията на река Краневска. „В момента, в който получим официалните писма за одобрение от Комисията веднага ще пуснем процедурата за избор на изпълнител. Надявам се до лятото да сме приключили, за да не повлияем на туристическия сезон” – коментира добрата новина Николай Ангелов.