Кметството предлага мерки за оптимизиране на синята зона
Кметството предлага мерки за оптимизиране на синята зона / Дарик Добрич

Изготвени са шест мерки за оптимизиране и подобряване на движението и паркирането в синята зона и около нея, съобщи кметът Детелина Николова. Мерките са набелязани след срещата й преди седмица с търговци от пазара и недоволни от зоната добричлии, като повечето от тях ще бъдат въведени в близките дни. 

Николова ще предложи на Общинския съвет промяна в наредбата за таксите, като месечният абонамент за престой в синята зона от 120 лева ще стане 80 лева

Ул. „Княз Дондуков" ще стане еднопосочна, като така ще се затвори кръгът на еднопосочното движение в района, каза още Детелина Николова. 

Прилежащият към пазара паркинг по ул."Отец Паисий" ще се ползва само от търговците, работещи на кооперативния пазар. Там те ще си паркират микробусите и ще разтоварват стоката. С управителя на общинското дружество „Кооперативни пазари" и изп. директор на ПФК"Добруджа" ще се реши на място как да се стопанисва паркингът, като от търговците се очаква да постигат съгласие помежду си за ползването му. На това място няма да се допуска да паркират граждани. 

Кметът ще покани домоуправителите от блок „Свобода", за да се реши проблемът с паркирането на живеещите там. Те сами да си направят бариера на уличката зад блока и сами да контролират как ще се влиза, за да го ползват само те, ще предложи Николова. 

Пространството зад блоковете, известни като „Републиките" /над бившите „Детмаг", „Ел.уреди" и др./, ще се благоустрои и там ще бъде организирано паркиране само за живеещите в тези блокове. 

Стоянката на автобусите за София и обратно ще се премести пред Стоматологията. 

Поради голямото струпване на автомобили по уличката зад ДКЦ 1, към сладкарница „Пчела" и залата на ансамбъл „Добруджа", ще се помисли за еднопосочно движение в района.