Кметският екип ще поведе шествието за 24 май в Добрич
Кметският екип ще поведе шествието за 24 май в Добрич / Дарик Добрич,архив

За първи път в Добрич шествието за 24 май ще бъде поведено от кметския екип, съобщи зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. "През Възраждането е било така. Нямало е официални лица, които да стоят и да приемат  шествието, те просто са го повеждали. Традициите трябва да се помнят и продължават", каза Баева, като допълни, че в много общини в страната празничното шествие се организира по този начин, а сега за първи път това ще бъде направено и в Добрич.

Шествието ще тръгне в 10.00 часа от паметника на Светите братя Кирил и Методий и след хоругвите и иконите ще застане кметския екип, обясни Баева.

Празничният 24 май ще започне с тържества в училищата на града, които ще се организират от 8.00 до 9.30 часа. От 9.00 часа в храм "Свети Георги" ще бъде отслужен благодарствен молебен. В 9.45 часа ще бъдат положени цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Официалното откриване на празника е насрочено за 10.00 часа със слово на кмета и ритуал  за предаване на знамената на училищата от випуск 2016 на випуск 2017 година. Веднага след това празничното шествие, в което се включват ученици, студенти, дейци на културата, образованието и науката, ще премине през централната улица на Добрич, водено от над 100-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий.

Празничната програма за 24 май предвижда още концерт на фолклорен ансамбъл "Добруджа” - от 11.30 часа на естрадата на площад "Свобода" и концерт на Духовия оркестър - от 12.00 часа в парка.

В 18.30 часа, отново в парка, южно от розариума, ще започне празничен поп-рок концерт с участието на талантите от училището по изкуства "Свети Климент Охридски", а от 19.30 часа на същото място ще има дискотека на открито с диджей Уни.

Дискотеката за 24 май също е новост в програмата, с която искаме да зарадваме младите хора в града, отбеляза д-р Баева. "Надяваме се в следващите години да имаме ентусиазъм да въведем още нови неща. Имаме желание да разчупим този празник, той да излезе извън общината, извън скуката и всеки да може да почувста празничната атмосфера в града", коментира още  тя.

Ресорният зам.-кмет съобщи още, че общият брой на учениците в Добрич е 7 868, от които 732-ма абитуриенти. С отличен успех завършват 3 678 ученици. Това е добър атестат за качеството на образованието в града и заслугите са на преподавателите, подчерта Баева. Училището с най-много отличници - 263-ма, е Езикова гимназия, следвана от Финансово - стопанската гимназия, където има 122-ма отличници.