Кметският екип на Тервел отчете първата година от мандата си
Кметският екип на Тервел отчете първата година от мандата си / Дарик Добрич; Община Тервел

Община Тервел отчита 100% успеваемост на всички внесени проекти по отворените за работа през 2016 година европейски и национални програми. Одобрен е проект за пречиствателна станция, 2 проекта по „Красива България” -  за актови зали на СУ „Й.Йовков” и достъпна среда на общински музей, стратегията за местно развитие на МИГ, която ще даде безвъзмездно финансиране за местния бизнес. Тервел е сред първите пет общини в страната, успели да започнат строителство по програмата за саниране още през 2015-та година и към момента са обновени всичките общо 6 сгради с по повече от 36 апартамента, които попадат в обхвата на програмата. Данните са от отчета на кметския екип за работата му през първата година от  настоящия управленски мандат.

През отчетната година е постигната и значителната проектна готовност. Финализирани са повече от 15 обществени поръчки за проектиране, а след тях и техническите проекти за публична инфраструктура – спортни площадки в училищата, физкултурни салони, социални звена, музей и читалище, улици, водопроводи, пътища, административни сгради, детски градини, площад, паркове, спортни игрища. Една част от проектите вече са внесени за оценка в Програма за развитие на селските райони – за улици, пътища и водопроводи, и са в етап на оценка.

Кметският екип на Тервел отчете първата година от мандата си
netinfo

Със средства от капиталовата програма на общината е обновен и оборудван кухненски блок в село Зърнево, а в момента се изгражда игрище за минифутбол в двора на ПГТО „Дочо Михайлов” и реконструкция на джамията в Тервел. Ремонтирани са покриви на обществени сгради в селата, купена е техника за снегопочистване и поддръжка на паркове и зелени площи. Ремонтиран е основно и участък от общински път, който осигурява директен достъп на всички пътуващи от района на село Нова Камена към Добрич.  Със средства от капиталовата програма е изграден на фаза груб строеж и център за занимания на младежи на ул.”Стара Планина”. През 2016-та година са приключени отчетите по всички проекти от предходния планов период, получени са средствата по тях и общината е погасила в договорените срокове два кредита на обща стойност над 3 000 000 лева.

Кметският екип на Тервел отчете първата година от мандата си
netinfo

Значителна част от усилията на кметския екип са били насочени в хуманитарната сфера. „В това отношение удовлетворение за нас е номинацията „Будител-огнище” и третото място в класацията „Будител на годината”, което получи заместник-кмета Дияна Илиева”, посочват от общината. Отличието е оценка за дългогодишната работа на много педагози, читалищни дейци и общински експерти за работата с деца от всички етноси за разширяване на светогледа им, подпомагане на изявите им в страната и в чужбина, работа по проекти за обогатяване на ресурсите на детски и ученически школи и състави, на детския фолклорен ансамбъл и на балета, за издаването на безплатен общински вестник.

През 2016-та година изцяло с общински средства започна проучването на късноантичната крепост „Палматис”, отчитат още от кметския екип на Тервел. Изданията на „Добруджански събор –Тервел” и Конкурс „Калинка Вълчева”  са надградени със съпътстващо събитие – изложението „Произведено в Тервел”.

През отчетната година е започнала работа по проекта „Грижа в домашна среда”, който облекчава условията за живот за повече от 50 немощни и затруднени в ежедневието си хора. Одобрен е и проект по ОП „Храни”, чрез който се финансира безплатно хранене на 100 души.