Калина Михайлова ще ходи на работа с народна носия
Калина Михайлова ще ходи на работа с народна носия / блог
Кметицата на тутраканското село Шуменци Калина Михайлова ще отбележи по своеобразен начин българското председателство на Съвета на ЕС. Всеки понеделник тя ще ходи на работа с народна носия.

Родолюбивата българка,  която през последните няколко десетилетия колекционира народни носии и предмети, свързани с бита и българските традиции, ще облича фолклорен костюм и в знаковите за България дни - национални и официални празници. 
 
Първата й проява ще е навръх Йордановден, когато нейният съпруг - отец Михаил от Русенска епархия, ще проведе в селото традиционния за Богоявление ритуал. 
 
Преди няколко години Калина Михайлова представи ревю на български народни носии в Европейския парламент.

Кристалина Георгиева и Калина Михайлова на хорото в Брюксел
www.silistra-sega.eu

Михайлова сподели пред Дарик Добрич, че носиите, които притежава, са предимно от Добруджанската етнографска област, като най-много са преселските. Те са от прародителите й, които са живели в Румъния и по Крайовската спогодба се изселват в България. Сбирката включва още капански и северняшки костюми, както и един тракийски. Михайлова е събрала и много стари битови кърпи.

Кметицата сподели, че съхранява ценните носии надиплени в 8 дървени ракли. Тя притежава още чепкала, чакръци, менци, хурки, стомни, стари ютии. Мечтата й е заедно със съпруга си да намерят и закупят къща, която да превърнат в етнографски музей и там да изложат колекциите.

Калина Михайлова е кмет за първи мандат, преди е била учителка. Село Шуменци има около 500 жители - българи и турци. „Живеем спокойно и задружно, разчитаме един на друг, помагаме си, заедно празнуваме празниците си”, споделя кметицата. Болката на местните хора е, че в селото няма детска градина и училище, а читалището им е много малко.