Китайската битова техника скача с 40 на сто
Китайската битова техника скача с 40 на сто / netinfo

Възможно е китайската бяла и черна техника да поскъпне с около 40 процента, прогнозират търговци от Добрич. В бранша все по-упорито се говорело, че цените на китайските уреди за бита ще скочат заради евентуални защитни квоти и такси при вноса им. Целта на предпазните мерки била да се ограничи китайския импорт и да се стимулират покупките на европейски стоки.

По-голямата част от печките, телевизорите, бойлерите и хадилниците се продават на старите цени, въпреки ширещите се слухове, че след първи януари техниката ще поскъпне, показа репортерска проверка. Единствено българската марка "Дипломат" е с 6 до 10 процентно увеличение.

Известни и утвърдени западни марки, които се произвеждат предимно в полски и унгарски заводи, също ще поскъпнат. Там обаче се очаква увеличението да не е повече от 3-4 процента.

Масовият клиент в момента предпочита по-евтината стока, каквато е китайската. След нейното поскъпване обаче цените ще се поизравнят. Тогава ще се разбере какво се търси най-много и защо, смятат търговците.
Скъпата маркова техника ще продължи да се купува предимно чрез лизингови схеми. В момента обаче пазарът като цяло е замрял. Така е винаги през януари, обясняват продавачите.