Китайци строят вили за руски олигарси край морето
Китайци строят вили за руски олигарси край морето / Sofia Photo Agency, архив

Огромно ваканционно селище предстои да изникне по българското Черноморие. То се намира между с. Генерал Кантарджиево и к. к. „Албена”, разкри пред журналисти кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов.

Той поясни, че проектът е стартирал преди няколко години по инициатива на френски инвеститори. След смъртта на единия собственик инвестицията е минала в английски ръце, а по-късно е била е купена от китайци.

Според инж. Стоилов новите собственици на имота от над 300 декара управляват най-голямата фирма в Китай за охранителна техника. „Те трябва да довършат ваканционното селище, което е предназначено за руския пазар”, уточни Стоилов.

Той каза още, че през следващите две години Аксаково може да стане един от малкото градове в България с почти изцяло преасфалтирани улици. Това ще стане възможно с реализацията на проекта за рехабилитация и изграждане на канализационната и водопроводната мрежа на Аксаково, който трябва да стартира до средата на тази година.

Проектът е на стойност над 13 млн. лева, осигурени по оперативна програма „Околна среда”. След неговото изпълнение в края на 2014 година Аксаково ще бъде с над 80% асфалтирани нови улици с тротоари. Освен това на 100% ще бъде завършена канализационната мрежа в града, включително на новите квартали, похвали се  градоначалникът. Той допълни, че паралелно с канализацията ще бъдат подменени и всички водопроводи. „Надяваме се след реализацията на този проект разходът на вода да намалее с над 60%”, коментира Стоилов.