Кен Хенсли очарован от българската природа и каварненската рибена чорба
Кен Хенсли очарован от българската природа и каварненската рибена чорба / официален сайт на Кен Хенсли

Над 5 хиляди души се очаква да посрещнат първото юлско утро на морския бряг край каварненското село Камен бряг, сподели пред Дарик кметът на Каварна Цонко Цонев. Тази година специален гост на Джулая е легендарният клавирист, композитор, продуцент и вокал на Юрая Хийп Кен Хенсли. 62-годишният автор на култовото парче „July Morning” заедно с колегата си Джон Лоутън и група Б.Т.Р ще свирят на специална сцена от 05.20 часа на 1 юли. Преди това ще забият българските групи „Гранулом” и „Силует”.

Кен Хенсли е написал сам или в съавторство най-хубавите песни на Юрая Хийп от 70-те години на миналия век. Той работи с групата от 1969 до 1980 година. Има издадени 23 албума с Юрая Хийп, 16 самостоятелни, както и две книги. Живее в Аликанте, Испания. В България идва за втори път. Освен край Камен бряг Кен Хенсли и Джон Лоутън ще гостуват още в Бургас и Стара Загора.

Този следобед се очаква от София да пристигне специален хамънд орган за Хенсли, а после на брега ще има проверка на саунда, каза Цонев. Той увери, че няма проблеми около организацията на Джулая. Осигурени са охрана, агрегати и химически тоалетни. Ще има и каси, на които ще се продават билети за „Калиакра рок фест – 5-7 юли”. Точно в 05.32 часа, когато е изгревът на слънцето, Джон Лоутън ще изпее “July Morning”.

Кен Хенсли хареса много природата и каварненската рибена чорба, каза още кметът на Каварна Цонко Цонев. Градоначалникът получил за подарък от музиканта последното му DVD. Цонев, Лоутън и Хенсли изгледали заедно финала на Европейското първенство по футбол и подкрепяли Испания.

В прикачения файл чуйте още от Цонко Цонев: