Карпов открива  своя шахматна школа в Албена
Карпов открива своя шахматна школа в Албена / Sofia Photo Agency, архив

В началото на май световноизвестният гросмайстор Анатолий Карпов пристига в „Албена”, за да открие шахматна школа, която ще носи неговото име, съобщават от курортния комплекс. Треньорите на децата ще бъдат от Русия и България. Шахматната академия ще бъде позиционирана в хотел „Амелия”. От 1 до 9 юни по традиция Албена ще е домакин на международния турнир с награден фонд 30 000 евро, който се организира съвместно с Българската федерация по шахмат.

С богат спортен календар и обновени спортни съоръжения курортът ще отбележи юбилейната 45-годишнина от основаването си. Близо 500 000 лева са вложени в реновирането на спортната база, като над 300 000 лева са инвестициите в шестте футболни игрища, разположени в курортното селище и в Оброчище. В момента се обновяват  трибуните на Стадион 2. Възстановява се тревна настилка на всички терени, като за целта е купена специализирана техника. Шест от 13-те тенис корта вече са на професионално ниво, а в близките дни ще бъдат готови и следващите 7. Целта е състезателите и отборите, които участват в турнири и се подготвят в Албена да имат прекрасни условия за подготовка, отговарящи на световния стандарт. Достъп до обновената спортна база ще имат не само състезатели, но и всички гости, които имат желанието да съчетаят своята почивка със спорт.

През септември започва ремонт и на Културно-информационния център в Албена, като е съобразено височината на тавана да бъде 12 метра, за да може там да се провеждат лагери на състезателки по художествена гимнастика.

Началото на спортната година в курорта ще бъде сложена на 14 април с детски тенис камп. Ваканционното селище е официален партньор на Българската федерация по тенис и ще реализира близо 40 турнира по тенис и 3 по плажен тенис. През септември Албена ще домакинства на световното първенство по тенис за журналисти, а през май и юни в курорта ще бъдат излъчени шампионите на България при юношите и девойките до 12, 14, 16 и 18 г. Календарът включва и два международни турнира за жени, валидни за световната ранглиста, множество кампове, организирани от домакините, както и лагери на отбори от чужбина.

Сред новите акценти в спортната програма са държавното първенство по полумаратон, което ще се проведе на 17 май – Международният ден на предизвикателството и спорта, футболният турнир за купата на Бултекс, в който ще участва отборът на Манчестър Сити. Албена се утвърждава като предпочитано място за работнически спорт, като край морето отново ще бъдат организирани Спартакиади за различни браншови организации. През летните месеци и в началото на септември сериозен акцент в програмата са футболните турнири – „Albena football Junior CUP”, „Evima Open Kids Albena 2014”, „Алиот къп”, „Ангел Атанасов”, „Петър Боянов” и др. През юни по традиция е спортният фестивал "Млади Олимпийски надежди", а през летните месеци ще бъдат излъчени и шампионите в силните международни турнири по бридж и тенис на маса. Към календара на Черноморската колоездачна лига "Спринт" е прибавен и още един старт – на 10 май в КК „Албена“.

От два месеца спортният отдел на Албена има нов мениджърски екип, като старши мениджър "Спорт" е Руслан Йорданов, който през последните 3 години бе ръководител „Реклама” и ПР на туристическата компания.