Канят за участие в акция Сливи за смет
Канят за участие в акция Сливи за смет / Дарик Добрич

Община Добрич ще се включи в инициативата „Да почистим Европа!", която се провежда на 10 май, съобщават оттам. От администрацията канят учебните заведения на територията на града да участват, като в този ден организират предаване на излишни натрупани отпадъци от стъкло, хартия и пластмаса.

За победителите ще има награди, които ще бъдат връчени от кмета Детелина Николова на 12 май от 14.00 часа. Те ще бъдат определени според количеството предадени за рециклиране материали, отнесени към общия брой на участниците. Ще има приз и за масовост.

Участие в инициативата трябва да се заяви на имейл: t_petkova@dobrich.bg до 8 май 2014 г., като се посочи име на организацията, лице за контакти с телефон и имейл, точен адрес, дата, на която се предвиждат дейностите и очакван брой участници. Планиращите предаване на отпадъци, трябва да се обадят за извозването им в "Трансинс рециклираща компания" на тел. 058/601 576.

Всяка година милиони европейци се включват в доброволчески дейности, за да почистят квартала, в който живеят. Инициативата „Да почистим Европа!" цели да се насърчат повече такива прояви, да се повиши осведомеността относно мащабите на проблема с отпадъците и да се насърчат промени в поведението. Проявата е координирана от Европейската седмица за намаляване на отпадъците. През последните години в Европа бяха организирани редица кампании. „Да почистим Европа!" ще обедини тези инициативи в общоевропейска проява, която ще се проведе в един и същи ден на целия континент с амбицията да се привлекат възможно най-много граждани. В много случаи местните власти, НПО, предприятия и училища ще се включат или ще координират действията. Прояви са предвидени в 15 държави - членки на ЕС, сред които и България, Андора, Босна и Херцеговина, Норвегия, Сърбия и Турция.

В България предприетите действия ще са в съответствие с 3-те „Р" на Европейската седмица за намаляване на отпадъците - Редуциране на отпадъците, Рециклиране и Регенериране на продуктите.