Канят ни на изложба Поляците в България
Канят ни на изложба Поляците в България / netinfo
Канят ни на изложба "Поляците в България"
79723
Канят ни на изложба "Поляците в България"
  • Канят ни на изложба "Поляците в България"

Фотоизложба под наслов Поляците в България „От Висла до Марица” ще бъде представена в Добрич. Тя ще бъде открита от 17.00 часа в централното фоайе на регионална библиотека ”Дора Габе” и може да бъде разгледана до 22 май. Експозицията съдържа 15 пана с фотографии, факсимилета и текст, които проследяват приноса на поляците в обединението и изграждането на независимата българска държава.

Изложбата е организирана  от Полското консулство в България и Полското дружество „Владислав Варненчик” в Добрич. Тя представя неизвестни факти за присъствието на поляци в България, работили тук като инженери, лекари, учители. Историята посочва много примери от тяхната дейност.

Канят ни на изложба "Поляците в България"
netinfo

Сред изтъкнатите полски лекари е д-р Игнаци Барбар, един от основателите на Българския Червен Kръст и Българския лекарски съюз. С особени заслуги е и д-р Николай Унтерберг, който създава първото хирургическо отделение в Александровска болница в София. Баща му Антон Унтерберг посвещава част от живота си на приобщаването на българите към техническите новости. Внася в Самоков първият механизиран дарак за обработка на вълна и предачна машина, изгражда първата фабрика за стъкло в Самоков. Помага в основаването на занаятчийско училище в Княжево, днес държавно техническо училище. Инициира строежа на доменна пещ за желязо, воденица и фабрика за кибрит.

Интересно е и участието на поляците в пространственото планиране, урбанистика и архитектура на България след Освобождението. Например, градоустройственият план на град Варна е дело на инж. Едвин Вжешньовски, на Стара Загора – инж. Ян Слоневски, на Враца - Вацлав Жепецки. Полските инженери участват в изграждането на пристанището във Варна, участват в строежа на българските железници.

Основателят на модерния български вестник и вестника „Стършел” е полякът Витолд Пекарски – прародител на няколко поколения хумористични издания със същото име.
Огромна е била заслугата и желанието на полските специалисти в различните области от обществения живот на новата им родина и в изграждането на съвременната българска държава.

В прикачения файл чуйте още за изложбата и за полското дружество "Владислав Варненчик" - Добрич от председателката му Веслава Тошева:

Канят ни на изложба "Поляците в България"
netinfo