Канят на семинар земеделци, отглеждащи лавандула
Канят на семинар земеделци, отглеждащи лавандула / photo-forum.net
Канят на семинар земеделци, отглеждащи лавандула
54381
Канят на семинар земеделци, отглеждащи лавандула
  • Канят на семинар земеделци, отглеждащи лавандула

Областните служби за съвети в земеделието в Добрич, Шумен и Търговище организират съвместна информационна среща-семинар, която ще се проведе утре - 14 юни.

Обучението ще се състои в опитната станция по земеделие в село Хан Крум, община Велики Преслав. Темата е "Важни етапи и особености при отглеждане на лавандула. Нови моменти в растителната защита на лавандулови насаждения".

Ще бъдат представени и възможностите за субсидиране по национални и европейски програми на земеделските производители, отглеждащи лавандула.

Интересът към лавандулата в последните 2-3 години в Добруджа се е засилил, коментира за Дарик агрономът Илиана Ташева - гл.експерт в добричката Областна служба за съвети в земеделието. Стартирането на такъв бизнес не е лесно, изискват се доста консултации с експерти, анализи на почвата и климата, но желаещи има. В тяхна полза работи и фактът, че гледащите етерично-маслената култура могат да кандидатстват за европейско субсидиране едновременно по две мерки 141 - "полупазарни стопанства" и 214 - "отглеждане по биологичен начин", като се отпускат средства на стопанства с площ над 5 декара, уточни Ташева. В Добричко вече има отглеждащи по биологичен начин лавандула, има и решили да се включат в програмата от идната година.

В региона се гледат също риган, има интерес за невен и лайка, посочи още специалистът и сподели, че радостното е, че отглеждащите подобни насаждения се отдават на този бизнес трайно, като увеличават засетите площи. (Чуйте повече от Илиана Ташева - в аудиото)