Кампания срещу генно модифицираните организми
Кампания срещу генно модифицираните организми / netinfo
Кампания срещу генно модифицираните организми ще се проведе в Добрич. 5 -метров надуваем домат ще бъде инсталиран в градския парк, за да илюстрира заплахата от генетично модифицираните храни.

Кампанията обхваща 7 български града и се организира от НПО Приятели на земята- Европа със седалище в Брюксел. Доматът МУТАНТ вече е посетил големите градове в 9 европейски страни, Грузия и Турция, а тази година   ще обиколи 18 града в Македония, Румъния и България.

Кампанията цели да се спре у нас отглеждането, производството и вносът на генно модифицирани храни, преди науката да се произнесе за последиците в икономически, социален, здравен и екологичен аспект.

Гигантският домат ще бъде инсталиран в парка в 10 и 30 часа. За 13 часа е в зала на ТПП е планирана прожекция на филма „Живот извън контрол”, носител на награди от международни фестивали за филми с екологична тематика.

В 14 часа отново в залата на търговската палата ще започне дискусия с участието на научни работници от института в Генерал Тошево, фирми и потребители. Темата на дискусията е” Генно модифицираните организми и здравето, природата и бизнеса”.