Кампания против тютюнопушенето поощрява екс пушачите
Кампания против тютюнопушенето поощрява екс пушачите / Дарик Добрич

РЗИ - Добрич се включва в Европейска кампания на тема "Екс пушачите са неудържими", посветена на Международния ден без тютюнопушене 30 октомври. Акцията трае до 19 ноември. В нея участват общините Добрич, Генерал Тошево, Каварна и Шабла, както и клуб „Аз не пуша...И искам другите да знаят!".

Кампанията поощрява постиженията на екс пушачите от цяла Европа и предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach - онлайн инструмент, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в iCoach (www.exsmokers.eu).

Тази година екс пушачите са поканени да участват в едно ново предизвикателство "Екс пушачите са по блестящи", като запалят своя „виртуален бенгалски огън", и по този начин отпразнуват своя по-здравословен и без дим живот.

Всеки, който вече е бивш пушач и се радва на здравословен и свободен от тютюнев дим живот, може да сподели своя снимка, която е символ на неговата победа, адресирайки я с Twitter и Instagram на EU_Health.

РЗИ - Добрич ще провежда безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи и демонстрация на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите с попълване на въпросник за пушачи - на 6 ноември в Шабла; на 9 ноември - в Ген. Тошево; следващият ден в Каварна; и на 11 и 18 ноември - в град Добрич.