Камерният оркестър подмладява състава си
Камерният оркестър подмладява състава си / Дарик Добрич
Камерният оркестър подмладява състава си
58661
Камерният оркестър подмладява състава си
  • Камерният оркестър подмладява състава си

Нови млади музиканти има от този творчески сезон в Български камерен оркестър "Добрич", каза пред Дарик диригентът Алексей Измирлиев. Като цяло съставът вече е с повече мъже, за разлика от близките години, когато са доминирали дамите. Най-новото попълнение е 31-годишният Божидар Бенев от Варна, който свири на цигулка и отдавна е искал да започне работа в добричкия оркестър, каза Измирлиев. Водят се преговори с още един млад цигулар, на когото предстои пробен период, да се види дали ще се чувства добре в състава.

Очаква се през тази година оркестърът да гастролира в Германия, но като цяло възможността за турнета е намаляла, поради кризата в Португалия и Испания, където е гостувал предимно предишните години, каза диригентът. Засега не се изпълняват музикалните лектории пред учениците на Добрич, които бяха традиционна дейност на състава и за които той получи награда на общината за принос в духовната култура за 2012 г.. "Получих много укори от педагози за прекалена строгост и предложих друг да води лекториите, но поради липса на желаещи навярно пак аз ще трябва да ги правя", коментира Алексей Измирлиев.

Той каза още, че вече са почти изравнени хонорарите на музикантите при концерти в България и чужбина и посочи, че "е по-добре да свирим тук, за нашата публика и за нашите младежи".

Камерният оркестър представи вече два свои концерта от началото на 44-ия си творчески сезон. На публиката бяха поднесени произведения от различни периоди в развитието на музиката. В Добрич бе гост-солист Кирил Грозданов - флейта, който изпълни с добричките музиканти произведение на един от синовете на Йохан Себастиан Бах - Карл Филип Емануел. Във втория концерт на състава за първи път бе представено на добричката публика произведение на датския композитор от края на 19-и и началото на 20-и век Карл Нилсен, който не е сред често изпълняваните в България. Друга изненада за вярната публика бе оркестрация на Ноктюрно за пиано от Шопен. "Стараем се да свирим нови неща всеки път", каза диригентът Измирлиев. Подготовката на нова програма отнема на музикантите около две седмици, добави той. /чуйте повече от разговора с него в прикачения файл/