Камерният оркестър почете с концерт виолончелиста Светослав Стоянов
Камерният оркестър почете с концерт виолончелиста Светослав Стоянов / Дарик Добрич
Камерният оркестър почете с концерт виолончелистът Светослав Стоянов
85188
Камерният оркестър почете с концерт виолончелистът Светослав Стоянов
  • Камерният оркестър почете с концерт виолончелистът Светослав Стоянов

Български камерен оркестър - Добрич с диригент Алексей Измирлиев изнесе концерт в памет на дългогодишния си музикант - виолончелистът Светослав Стоянов, който почина миналия месец на 56-годишна възраст. Той премина особено тържествено, без ръкопляскания, като едно обредно събиране на хора, които почетоха своя приятел, близък или просто музиканта Светослав Стоянов.

В програмата бяха включени Томазо Албинони - Адажио; Арканджело Корели - Сарабанда и Жига; Йохан Себастиан Бах - Ария из трета сюита, Ариозо от Кантата 156; Оторино Респиги - Сицилиана; Бенджамин Бритън - Сентименталнa Сарабанда; Астор Пиацола - Танго "Oblivion"; Роберт Шуман - Мечтание; Жюл Масне - Елегия; музика на Джон Уилямс от филма "Списъкът на Шиндлер" в изпълнение на Ганчо Ганчев.

За първи път със състава свири Олена Мошинска - виолончело. Тя изпълни като солист пиесата „След един сън" от Габриел Форе. Мошинска е одобрена с конкурс и от днес е новият член на Български камерен оркестър - Добрич, каза за Дарик диригентът Алексей Измирлиев. Младата дама е украинка, женена е за българин и живее от десетина години във Варна. Има три деца. Измирлиев подчерта, че идва от много добра школа, има образование от Киевската консерватория и опит като изпълнител в Украйна. Той се надява, че Мошинска ще се впише в добричкия състав и ще остане негов член занапред.

Камерният оркестър почете с концерт виолончелиста Светослав Стоянов
netinfo

Следващият концерт на Камерния оркестър през идния месец ще бъде изцяло с класическа музика - с произведения на тримата виенски класици Хайдн, Моцарт и Бетховен, сподели още диригентът. Всички те ще бъдат нови в репертоара - симфония от Хайдн, Адажио и рондо от Моцарт за стъклена хармоника в преработка за струнен оркестър, както и шест менуета от Бетховен.

Чуйте какво разказа в студиото на Дарик Алексей Измирлиев, а в края на аудиото - и част от изпълнението на Олена Мошинска.