облачно и дъждовно време
облачно и дъждовно време / снимка: Thinkstock/Getty Images
Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде малко по-ниско от средното за септември. През нощта от юг-югозапад облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява и до сутринта на места в южните райони ще започнат слаби валежи от дъжд. Минималните температури ще бъдат между 4 и 9 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.
 
В събота над по-голямата част от страната облачността ще е значителна. Още преди обяд слабите валежи ще обхванат Южна и Източна България. Без валежи ще се задържи в Северозападна България и по поречието на река Дунав, където ще има по-значителни разкъсвания на облачността. Постепенно през деня вятърът ще се ориентира от североизток и до вечерта ще се усили, особено в Източна България. Максималните температури ще бъдат между 19 и 24 градуса.

Времето до края на месеца: хладни сутрини, но слънчево и без вятър през деня
 
Над Черноморието ще преобладава облачно време и на много места ще превалява слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от североизток и до вечерта ще се усили. Максимални температури на въздуха и морската вода: 21 -22 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала с тенденция на усилване след обяд и вечерта.
 
Над планините облачността ще е значителна. На много места ще превалява слаб дъжд. Ще духа умерен и временно силен юг-югозападен, в ниските части - североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 14 градуса, на 2000 метра - около 7 градуса.

Златна есен в началото на октомври: Температурите остават високи (ВИДЕО)
 
В неделя и понеделник ще преобладава облачно време и на места, повече в югоизточната половина от страната, ще има валежи от дъжд. Има условия в отделни райони да бъдат значителни. В западната половина ще духа слаб до умерен източен вятър, в източната - умерен, временно силен, североизточен. Преобладаващите минимални температури ще са между 7 и 12 градуса, максималните - между 15 и 20 градуса.