Очаква ни сравнително топъл октомври
Очаква ни сравнително топъл октомври / Thinkstock/Getty Images
Октомври ще бъде сравнително топъл, прогнозират метеоролози. Най-високите температури ще бъдат между 20 и 25 градуса, а най-ниските - между 0 и 5 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

През октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.

Настъпи астрономическата есен

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата.

През първите дни от месеца ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево време. Сутрин ще е доста хладно, на отделни места в котловините ще се образува слана. Към 3 октомври температурите ще се повишат, а облачността ще се увеличи. В периода 4-7 октомври ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури.

Есента дойде със сняг на Мусала и Черни връх

В началото на второто десетдневие ще е относително по-хладно, но ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Около средата на месеца обаче ще се затопли, но облачността ще се увеличи.

През третото десетдневие на октомври ще има дни със значителна облачност и превалявания, но и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на октомври.

Средните денонощни температури се понижават чувствително до края на месеца. Сутрините ще са студени и мъглите стават все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване ще се образуват слани. В същото време ще има много хубави дни, познати като периоди на "възвръщане на лятото".

Очаква ни топла есен

Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани е незначителна.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg