Как се празнува Нова година на село
Как се празнува Нова година на село / Валентина Добринчева
Как се празнува Нова година на село
36638
Как се празнува Нова година на село
  • Как се празнува Нова година на село

Как посрещат Нова година на място, където няма илюминации, големи концерти и планирани събития с гостуващи звезди? Село Дъбовик, Генерал Тошевско, има около 180 жители, които празнуват дни поред - от преди Коледа до 8 януари, разказва кметицата Стоянка Първева. Те посрещат много гости - своите деца и внуци, които учат или работят далече, или сами посещават роднини в съседни села или в големия град. Затова събирания се провеждат няколко пъти, а не само в новогодишната нощ, когато повечето карат по домашному. Веселбите са подгряват от местната група за автентичен фолклор, в която от няколко години членува и съпругата от английско семейство, което живее в Дъбовик. Заселниците от Острова са три домакинства, има още три от чужбина - две от Русия и едно от Швейцария. Едно от руските семейства също ще посрещне Нова година в Дъбовик, другото си идва след празника.

"Мислила съм, разбира се, за това че хората имат потребност от голям концерт на открито в новогодишната нощ, да се съберат и да послушат музика или да извият хоро, но това е свързано с разходи, които не можем да си позволим", казва Първева и допълва: "а и да Ви призная жителите ни са предимно възрастни и трудно могат да излязат навън особено когато е толкова късно вечер".

Кметицата съобщи за Дарик, че за първи път подготвя общоселско посрещане на 2011 година в нощта на 31 декември, което ще бъде на открито, но засега не иска да огласява повече, за да не развали изненадата. Чуйте разговора с нея в звуковия файл.