Димитър Петров (вляво) и Стефан Сърчаджиев в Стъклената менажерия
Димитър Петров (вляво) и Стефан Сърчаджиев в Стъклената менажерия / ДТ
Втората премиера на представлението „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс ще се състои в 19.00 ч. тази вечер в добричкия Драматичен театър. Спектакълът е дипломна работа на 27-годишния Атанас Атанасов, който е родом от Стара Загора, но живее в столицата. Завършил е актьорско майсторство в Нов български университет и след това магистратура – театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в София, в класа на проф. Красимир Спасов.
 
Като студент, Атанасов е поставял откъси от пиесите „Нирвана“ на Константин Илиев и „Мяра за мяра“ на Уилям Шекспир., както и „Предложение“ от Чехов. Иска някой ден да направи своя постановка на целия текст на „Нирвана“, като се разбере, че пиесата е за поета Пейо Яворов и неговата съпруга Лора, а не просто за отношенията между един мъж и една жена. Засега обаче този проект е в чекмеджето, а Атанасов готви теоретичната част на дипломната си работа, за да се защити. След това иска да постави модерна европейска комедия.
 
Пред Дарик той изрази желание да дойде отново да работи в Добрич. Посочи, че няма разлика между провинциална и столична сцена – когато творецът е решен да си свърши работата няма значение къде е.

Младият режисьор се надява да утвърди името си в българския театър. Научен е. че за да го стори, трябва да избира текстове, които го вълнуват лично – както „Стъклената менажерия“, която определи като един хубав спектакъл, който ще зарадва публиката в Добрич.
 
Музиката в постановката е на Мартин Люцканов, сценографията и костюмите - на Ивет Миланова. Участват: Мария Гинкова, Мария Генова, Стефан Сърчаджиев, Радомир Андонов и Димитър Петров.
 
За Димитър Петров това е второ представление с добричката трупа – след епизодичната роля в „Гераците“, той тук се радва на по-солидно присъствие на сцената. „Стъклената менажерия“ ми даде голям опит, а и кога, ако не сега, да изиграя Джим", посочи младият актьор.

Той сподели за Дарик, че засега артистичните му планове са изцяло в добричкия театър, където за него е „рай", защото не се случва често на един начинаещ актьор да има четири роли за година. На 19 януари започват репетициите на „Д-р“ на Бранислав Нушич, а след това ще се подготвя и „Преспанските камбани“ с режисьор Стефан Спасов.